Земан: Чешка платила отмичарима у Пакистану да пусте девојке

Чешки председник Милош Земан потврдио је да је та држава у марту прошле године платила отмичарима у Пакистану шест милиона долара да пусте две заробљене девојке, након две године заточеништва.

Земан је први званичник који је потврдио да су отмичари плаћени.

"Знате, то је огромна дилема. Замислите да не платимо, а да девојке погубе. Или да остану у харему неког од отмичара", истакао је Земан током обиласка западне Чешке.

Земан је навео да без обзира на високу суму од 150 милиона круна нико од званичника не жели да преузима на себе терет одговорности и ризикује смрт чешких држављана.

"Можда, када би то били неки доказани злочинци, па да кажемо овде би их ухапсили, оставимо их отмичарима. Али таквог случаја још није било", рекао је чешки председник.

У Чешкој су ових дана скандал и дилеме у јавности изазвала два случаја у којима је та држава платила како би отмичари пустили отете Чехе.

Крајем прошле седмице је у Либан уместо у САД изручен Али ел Фајад, вероватно тајни агент либанске обавештајне службе, кога су Чеси ухапсили на захтев америчког ФБИ-ја због трговине оружјем и дрогом.

Суд је већ одобрио његово изручење у САД, али је пуштен како би отмичари у Либану у замену за то ослободили петорицу Чеха, међу њима и једног војног обавештајца који су отети прошлог лета у Либану, близу границе са Сиријом.

Чешки недељник Респект објавио је, на основу својих извора у обавештајним службама да је за ослобођење студенткиња Хане Хумпалове и Антоније Храстецке, које су пре више од две године као туристи кренуле у Индију, плаћено отмичарима шест милиона долара, што нико од чешких званичника осим Земана до сада није желео да потврди.

Премијер Бохуслав Соботка обећао је истрагу на који начин су тако осетљиве информације доспеле до новинара, пошто експерти сада стрепе да је Чешка за терористе и отмичаре постала земља чије грађане се исплати отимати, јер им је гарантован новац за пуштање.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
20° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво