Читај ми!

НАТО шаље још "патриота" у Турску

НАТО је одлучио да настави са распоређивањем батерија ракета "патриот" како би појачао ваздушну одбрану Турске, рекао је генерални секретар Алијансе Јенс Столтенберг на састанку министара одбране држава чланица Алијансе у Бриселу. Тема дводневног састанка биће и савладавање мигрантско-избегличке кризе и разбијање кријумчарских мрежа.

Столтенберг је истакао да су крајем прошле године усаглашене мере безбедности за Турску, које подразумевају извиђачке авионе "авакс", ваздушне патроле и појачано поморско присуство у Средоземном и Црном мору.

До повећаног распоређивања ваздушних и поморских снага НАТО-а у Турској долази у тренутку када су нагло погоршани односи између Москве и Анкаре, након што је Турска оборила руски "су-24" пошто је, како тврди, ушао у турски ваздушни простор, наводи АП.

Батерије ракета "патриот" распоређене су у Турској 2012. године, после неколико инцидената у којима је турска територија гранатирана са тла суседне Сирије.

Столтенберг је на састанку у Бриселу најавио и појачавање присуства НАТО-а у источној Европи како би се одвратила Русија, преноси АП.

Такво појачање, које би могло да обухвати повећање залиха војне опреме и нову инфраструктуру, послаће "јасан сигнал" да је НАТО спреман и способан да одбрани сваку од својих држава чланица.

Очекује се да ће на дводневном састанку министри разговарати о томе шта њихове земље могу да учине након што је администрација председника САД Барака Обаме објавила да намерава да учетворостручи расходе када је реч о мерама чији је циљ већа сигурност држава чланица НАТО-а које су забринуте због Русије.

Министри одбрана земаља НАТО пакта разматраће и како поморски, ваздушни и други капацитети савеза могу да се искористе да помогну савезницима у савладавању мигрантско-избегличке кризе и разбијању кријумчарских мрежа, рекао је генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг.

Уочи министарског заседања, Столтенберг је нагласио да је "рано да се нешто јасније каже јер ће о томе расправљати министри одбране 28 чланица НАТО-а".

"Али, сви смо свесни забринутости, видимо људску трагедију и све изазове везане за мигрантску и избегличку кризу која траје већ годинама на Блиском истоку, а која је сад постала велики изазов за Европу", рекао је Столтенберг.

Једна од тема састанка биће и разбијање кријумчарских веза, превасходно на турско-грчкој граници, што су затражиле Турска и Немачка.

"Будући да су Турска и још неки атлантски партнери затражили да се види шта НАТО може учинити да им се помогне да изађу на крај с том кризом, ми ћемо то веома озбиљно размотрити и сагледати како изаћи у сусрет", рекао је генерални секретар НАТО-а.

Столтенберг је навео да је о томе већ разговарао с турским и немачким министром одбране, који су га обавестили о размени мишљења немачке канцеларке Ангеле Меркел и турског премијера Ахмеда Давутоглуа о ангажовању НАТО снага у надзору имиграције у источном Средоземљу.

Канцеларка Меркел је рекла да ће се на састанку министара одбране размотрити ситуација у Сирији, као и то "у којој мери НАТО може помоћи Фронтексу и турској обалској стражи" у обуздавању прилива миграната у Европу.

Француски лист Фигаро јавља да је турско-немачки захтев изазвао недоумице међу "дипломатама и војницима НАТО партнера око тога шта делотворно може да се учини".

Први глас сумње дошао је од шпанског министра одбране Педра Моренеса који је истакао да Европска унија има сва средства и оруђа за заштиту својих граница и савладавање избегличке кризе.

Моренес је додао да ће пажљиво размотрити турско-немачки предлог, чије појединости нису још познате, али је нагласио да Европа има средства којима кризу неконтролисаног прилива миграната може много "збијеније и делотворније решавати него до сада".

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
16° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара