Спремна декларација коју ће потписати папа Фрања и патријарх Кирил

Текст декларације, коју ће на историјском сусрету у Хавани 12. фебруара потписати папа Фрања и поглавар Руске православне цркве патријарх Кирил, већ је спреман и његов садржај биће познат пре њиховог сусрета, изјавио је апостолски нунциј у Русији архиепископ Иван Јуркович.

Декларацију су детаљно спремале обе стране и биће објављена на четири језика, рекао је Јуркович за Тас.

Председник Синода Руске православне цркве за односе са јавношћу Владимир Легојда је у Лондону, иступајући на британском Краљевском институту за међународне односе, навео да државне власти Русије нису учествовале у припреми сусрета, пренела је Руска православна црква.

Како наводи Легојда, сусрет је неопходан због заједничких акција у помоћи хришћанима у земљама Блиског истока.

"Мада међу црквама постоје многи неразрешени проблеми, заштита хришћана од геноцида захтева хитне заједничке напоре", истакао је Легојда.

Такође, портпарол Кремља Дмитриј Пескове изјавио је да Кремљ није учествовао у организацији сусрета.

"То је тема Руске православне цркве и међуцрквеног дијалога", истакао је Песков.

Поглавари две највеће хришћанске цркве разговараће о прогону хришћана на Блиском истоку и у другим деловима света и потписати заједничку декларацију, најављено је раније из Ватикана и Москве.

број коментара 1 Пошаљи коментар
(уторак, 09. феб 2016, 20:34) - anonymous [нерегистровани]

Pitanje

" izjavio je apostolski nuncij u Rusiji arhiepiskop Ivan Jurkovič."

Koliko je meni poznato katolicka crkva nema titulu "arhiepiskop", imaju biskupe i kardinale. Da li je doticni pripadnik katolicke crkve ili grko-katolicke (unijatske)?