Читај ми!

Столтенберг: НАТО јача своје снаге, али не жели сукоб с Русијом

Северноатлантска Алијанса ради на осетном јачању својих одбрамбених и снага за одвраћање напада на истоку Европе, али НАТО-а не жели са Русијом хладни рат, већ обнову дијалога, поручује шеф Алијансе Јенс Столтенберг.

Први човек НАТО пакта рекао је уочи сутрашњег заседања министара одбране Алијансе у Бриселу да "што је НАТО снажнији, предвидивији то и може да покрене политички дијалог с Русијом".

Столтенберг је потврдио да је са шефом руске дипломатије Сергејом Лавровом разговарао о могућности да се поново састане Савет за сарадњу НАТО-Русија и подвукао да "НАТО држи отвореним канал за политички дијалог с Русијом".

"Разговарамо с Русијом у различитим форматима и равнима, јер смо уверени да је нужно да се има увид у збивања, да се буде предвидив", рекао је Столтенберг.

Рекао је да НАТО не тражи сукоб с Русијом, нити нови хладни рат, већ да се то избегне.

"Зато је оно што ми сад чинимо сразмерно и одбрамбено и отуд и даље настојимо да успоставимо конструктивније односе, утемељене на већој сарадњи односе са Русијом", подвукао је генерални секретар НАТО-а.

Објаснио је да јачање НАТО војних снага дуж граница "управо појачава потребу да се опасности смање и доприноси транспарентности и предвидивости, како би се избегли инциденти попут обарања руског авиона, који је нарушио турски ваздушни простор".

НАТО на истоку Европе, навео је Столтенберг, жели да успостави такве копнене, поморске и ваздушне снаге за брзо узвраћање које ће бити у стању да одговоре и које такође имају "моћ одвраћања" војног напада.

Према његовим речима, то се чини имајући у виду "испољену руску одлучност", осетно јачање руских оружаних снага, руске маневре и то да је "Русија показала да не оклева ни у коришћењу оружаних снага да застраши суседе и мења границе у Европи, као што је виђено у Украјини и Грузији".

Столтенберг је истакао да је одлука САД да четвороструко повећају буџетска издвајања за јачање америчког војног присуства на истоку Европе "од велике важности јер потврђује снажну водећу улогу САД у Европи".

Челник Атлантског савеза је навео да ће НАТО размотрити захтев САД да изнад области око Сирије патролира моћни авион за ваздушна осматрања "авакс".

Столтенберг је поново критиковао Русију због војних удара у Сирији, уз оцену да то подрива напоре за дијалог о политичком решењу у тој земљи.

Затражио је да се обуставе сукоби и руски ваздушни удари и да све стране раде на постизању политичког решења за сиријску кризу.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 22. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи