Гардијан: Асанж треба да одговора због оптужби за силовање

Џулијан Асанж треба да одговора због оптужби за силовање, пише британски Гардијан, који под знак питања ставља легитимитет УН, пошто је један одбор светске организације позвао да се оконча "арбитрарно притварање" оснивача Викиликса.

Како пише Гардијан, Асанж све више личи на неког ко неће одговарати због оптужби за силовање.

Радна група УН саопштила је да Велика Британија и Шведска оснивача Викиликса држе у "арбитрарном притвору" у амбасади Еквадора у Лондону од децембра 2010. године, да он треба да буде ослобођен, као и да има право на одштету.

Асанж је потом тражио од Велике Британије и Шведске да га пусте да изађе из амбасаде Еквадора у Лондону.

"Ми не знамо да ли је Асанж силоватељ, али зашто се одбија да се то сазна? Многи сматрају да је његов посао око Викиликса изнад закона, па да је немогуће да је починио сексуално насиље", наводи британски дневник.

Коментатор Гардијана додаје да британска јавност и међународне заједице увек штите "привилеговане особе" које су оптужене за сексуално насиље.

О случају Џулијана Асанжа пише и Дејли телеграф, који оцењује да су УН испале смешне због свог става да оснивачу Викиликса треба платити одштету.

Шведске власти желе да испитају Асанжа због наводног сексуалног напада 2010. године у тој земљи.

Асанж негира оптужбе, а у јуну 2012. године је тражио политички азил у амбасади Еквадора у Лондону, како би избегао изручење Шведској.

Оснивач Викиликса верује да би га Шведска изручила САД, где се суочава са оптужбама због објављивања хиљаде тајних докумената америчких власти на свом сајту.

Шведско тужилаштво саопштило је да позив панела УН на ослобађање оснивача Викиликса нема утицај на њихову истрагу, док је Велика Британија одбацила тврдње да је Асанж неосновано притворен.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 07. мај 2024.
19° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара