Санкције Белорусији укидати постепено

Лидер белоруске опозиције Александар Милинкевич апеловао је на Европску унију да санкције према Белорусији ублажава корак по корак, тек као одговоре на демократске промене.

Милинкевич је критиковао и јучерашњу одлуку да белоруски председник Александар Лукашенко буде избрисан са списка непожељних у ЕУ.

"Председник Лукашенко требало би да буде избрисан са списка непожељних особа тек пошто би направио неке конкретне кораке у области медијских закона или оних који се односе на политичке странке и хуманитарне покрете", казао је Милинкевич у интервјуу који објављује чешки дневник "Лидове новини".

Милинкевич, некадашњи противкандидат Лукашенку на председничким изборима, предложио је да Брисел сада бар размотри да му, уколико Лукашенко настави са репресијом, поново забрани улазак у земље ЕУ.

"Одлуку да неки белоруски политичари могу да путују у Унију подржавам, за то да се Белорусија привуче ЕУ потребно је да неки људи могу да путују", казао је Милинкевич, али је додао да на листи personae non grata треба да остану они који на рукама имају крв и одговорност за намештање избора.

Милинкевич је апеловао у чешком листу на Брисел да санкције Минску ублажава корак по корак.

"Уколико режим пусти политичке затворенике, требало би да следи одговор ЕУ. Али уколико су избор прошли како су прошли, на то не би требало да дође никаква позитивна реакција", закључио је Милинкевич у интервјуу чешком листу.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво