Читај ми!

Укидање Шенгена чланице би кошало 110 милијарди евра

Трајни повратак на контролу граница у Европи би земље које су биле део шенгенске зоне отворених граница коштао око 110 милијарди евра током наредних 10 година, саопштио је Франс стратежи, званични институт француске владе.

Шенгенски споразум је централна тачка европских интеграција, међутим, под притиском бирача забринутих због незапамћеног прилива мигранта из Африке и са Блиског истока, неколико влада је већ увело привремену контролу на границама са другим земљама ЕУ.

Студија института Франс стратежи, наводи да би трајно укидање зоне слободног кретања резултирало смањењем обима прекограничног туризма и трговине и Европу коштало 0,8 одсто од укупне економске производње у наредних 10 година, преноси Ројтерс.

Француску би то коштало између милијарду и две миљарде евра краткорочно а 10 миљарди евра у наредних 10 година, што је равно 0.5 одсто бруто домаћег производа, навели су аутори студије.

"Дугорочно цена сталне граничне контроле би била еквивалентна порезу од три одсто на трговину између земаља Шенгенске зоне, што би довело до смањења трговинског обима за између 10 и 20 одсто," износи се у студији.

Шест од 26 чланица Шенгенске зоне, укључујући Немачку, поново су увеле привремену контролу граница због доласка стотина хиљада мигранта у богате земље ЕУ.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 28. март 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво