Криза у Украјини

Влада Украјине игнорише указ председника Виктора Јушченка о ступању на снагу одлуке Савета за националну безбедност и одбрану о издвајању средстава за ванредне изборе, јавили су руски медији из Кијева.

Премијерка Јулија Тимошенко је против одржавања ванредних избора, а прес служба украјинске Владе је саопштила да Кабинет "није планирао и не планира да спроводи било какве ванредне седнице, а планске редовне седнице одржавају се, по правилу, средом".

Како је пренела руска државна новинска агенција Итар-Тас, председник Јушченко је данас обавезао владу Тимошенкове да до вечерас издвоји Централној изборној комисији (ЦИК) средства из резервеног фонда за ванредне изборе, које је заказао за 7. децембар.

ЦИК је проценио да ће за изборе бити потребно око 80 милиона долара.

Тимошенкова је у недељу увече рекла да се категорички противи распуштању Парламента и превременим изборима.

"Нови избори, то је безумље. Знам да их неће бити", рекла је украјинска премијерка за телевизију Интер.

Бивши председник владе и лидер највеће опозиционе Партије региона Виктор Јанукович изјавио је, међутим, да избори треба да се одрже.

"Ми нисмо подржавали идеју спровођења превремених избора, али је сукобљавање на највишемо нивоу власти достигло границу, која може да испоровоцира озбиљни конфликт са увлачењем у њега грађана наше земље", рекао је Јанукович, а пренео је Итар-Тас.

"У земљи влада хаос, не раде државни механизми који треба да осигурају стабилност у друштву", рекао је он, додајући да у таквој ситуацији избори треба да се одрже и да је свима потребна стабилност.

Јушченко је 9. октобра потписао указ о распустању Врховне раде (скупштине) и спровођењу ванредних избора због непостојања парламентарне већине.

Владајућа "наранџаста" коалиција распала се пошто је блок премијерке Јулије Тимошенко гласао заједно са опозиционом Партијом региона за законе којима се смањују овлашћења председника.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво