Соботка: Домино затварање граница на Балкану обновило би сукобе

Чешки премијер Бохуслав Соботка оценио је да би затварање граница земаља Западног Балкана, као домино ефекат затварања Немачке за избеглице, лако обновило старе крваве сукобе на Балкану, као и да Европска унија мора да се договори са Албанијом, Македонијом и Бугарском да чува њихове границе.

У интервјуу за чешки недељник Респект, Соботка је нагласио да би се избеглички талас прелио на Балкан и да зато мисли да затварање граница појединих балканских земаља није добар пут, јер то може бити повезано са јаким сукобима.

"Једноставно, Балкан још није интегрисан, а сећања на ратове су тамо веома жива. Ако притисак миграције не буде у стању да контролише Турска у сарадњи са Грчком, решење је договорити се са Бугарском, Македонијом и Албанијом, пружити им максималну помоћ и започети регулисање миграције на њиховим границама", нагласио је Соботка.

Чешки премијер тврди да би тако ЕУ извршила додатни притисак на Грчку да боље сарађује са Турском у савладавању избегличког таласа.

О такозваном плану Б да Брисел постави брану избегличком таласу на јужним границама Македоније и у Бугарској, расправљаће премијери на ванредном самиту у Прагу 15. фебруара.

"Очување шенгена није само у интересу Чешке, Словачке, Пољске, већ и земаља као што су Немачка, Француска, Холандија. Ниједна од тих земаља није најавила да жели да уведе неке мере које би значиле разбијање шенгенског простора. Низ земаља, укључујући и нас јача патроле на границама, али нико не планира да разбије шенген," рекао је Соботка.

Затварање немачких граница према оцени чешког премијера не би значило непосредну опасност да Чешка постане транзитна земља.

"Границу би одмах затворила Аустрија. Будући да Мађарска има на граници ограду, а Словачка је спремна да предузме веома оштре мере безбедности, вероватно би скренуо миграцијски ток. Делимично би се зауставио, а делимично би се затварале границе појединих балканских држава", навео је Соботка.

Премијер Соботка поново је критиковао председника Чешке Милоша Земана да бесмислено и без потребе међу Чесима сеје панику и страх од избеглица и свих муслимана и изазива поделе у друштву, јер припрема за себе погодно тло да буде изабран и за наредни мандат на чело Чешке.

"Користи страх који људи имају од Исламске државе, терориста, неспособности да се изађе на крај са миграцијским таласом. Изјаве типа 'Терористи ће напасти и у Прагу', 'Преко Чешке ће прећи избеглички талас', 'Избеглице су организована армија', то све природно јача страх људи", истакао је Соботка.

Као гест чешког председника који је изазвао најдубљи јаз у друштву Соботка је означио то што је на годишњицу плишане револуције 17. новембра, на демонстрацијама екстремиста против ислама и избеглица, стао раме уз раме поред лидера Блока против ислама Мартина Конвичке, који позива Чехе да избеглице "претворе у коштано брашно".

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво