Ренци: Италија неће дозволити да се унишšти Шенген

Италијански премијер Матео Ренци оптуžжио је све оне који žжеле да "униšште" Шенгенску зону унутар ЕУ да би тиме унишšтили Европу, истовремено упозоривши да Италија то неће дозволити.

"Ми кажžемо снажно, одлучно и храбро, да они који žжеле да унишšте Шхенген žжеле да униšште и Европу. Ми им нећемо дозволити да то ураде", рекао је Ренци дан након сусрета са немачком канцеларком Ангелом Меркел у Берлину, на којем су двоје званичника разговарали о мигрантској кризи која је запретила укидањем слободе кретања у ЕУ, преноси АФП.

Ренци је то рекао током посете острву Вентотене, где су у току другог Светског рата два затвореника у фаšшистичкој Италији сачинила манифест о федерацији европских дрžава који многи сматрају покретачем европске унификације, наводи АФП.

Мигрантска криза је натерала неколико земаља да ограниче слободу кретања на својим границама што је запретило постојању споразума из Шенгена, који предвиђа одсуство контроле на унутрашњим границама у простору Шенгена.

ŠШест од 26 чланица шенгенског простора су привремено успоставиле контроле, без затварања њихових граница.

"Данас, у тренутку великих теšшкоћа за Европу, ми смо одлучили да поново дођемо овде, где је све започело и да одамо почаст ономе што се догодило у можда најтежžем тренутку у историји европског идентитета", додао је Ренци.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво