Зика вирус откривен у Данској

После Јужне и Северне Америке, први случај заразе вирусом зика, који преносе комарци, потврђен је и у Данској. До сада је регистрован у 23 земље, а Светска здравствена организација упозорава да би опасни вирус, могао да се прошири на многе државе. Вакцине још нема, па се трудницама саветује да не путују у подручја у којима се вирус појавио, због сумње да изазива оштећења мозга код новорођенчади.

Дански медији јавили су да су резултати анализе показали да је једна особа позитивна на вирус" зика" у тој земљи.

Дански држављанин који је боравио у Мексику и Бразилу, позитиван је на вирус "зика", потврдили су лекари Универзитетске болнице у Архусу. Реч је о млађем мушкарцу, који се јавио лекарима пошто је имао температуру, главобољу и болове у мишићима.

"Пацијент је добро и пуштен је на кућно лечење. Једино што смо од њега тражили јесте да у наредних неколико месеци користи адекватну заштиту у сексуалним односима",каже Ларс Естергард, са универзитетске болнице у Архусу.

Случајеви заразе "зика" вирусом забележени су раније и у Немачкој, Британији и Шведској, али земље Европске уније немају обавезу да пријаве заражене тим вирусом. У Бразилу је најугроженији североисток земље, јер има много мочвара, па ће у сузбијању комараца бити ангажовано 220 хиљада војника.

У Рио де Жанеиру у току је деконтаминација приобаља, уочи карневала и Олимпијских игара у августу. Сумња се да вирус изазива микроцефалију, неуролошко стање код којег се бебама неравномерно развијају глава и мозак. 

Веза између "зика" вируса и оштећења мозга код новорођенчади још није потврђена, али све је више случајева микроцефалије у Ел Салвадору, Еквадору и Колумбији. Власти тих држава позвале су жене да одложе трудноћу. Стручњаци су опрезни.

"Вирус зика тренутно изазива велику забринутост јер је нов, а када је то случај, његово понашање је непредвидиво. Шири се брзо, јер је мало људи на њега имуно. Немамо довољно података о томе како вирус утиче на труднице и новорођенчад", каже професор Универзитета у Ворвику Ендрју Истон.

Неколико случајева заразе вирусом "зика" забележено је и у Сједињеним Америчким Државама, па америчке власти саветују грађанима да не путују у делове света где је регистрован вирус. Амерички председник Барак Обама позива стручну јавност да брзо пронађе лекове и вакцине, који би сузбили ширење болести.

Скоро 80 одсто заражених људи и не зна да у себи носе вирус, све док се не појаве симптоми.

Си-Ен-Ен преноси да здравствене организације и институти широм света настоје да произведу вакцину која ће зауставити вирус.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 18. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи