Земан: Самоубиство Европе ако на границе не постави праве војнике

Председник Чешке Милош Земан оценио је да ће Европа извршити самоубиство уколико на границе пред избеглице не постави праве војнике, можда НАТО-а, а не, како је рекао, оперету од Европске пограничне страже и не почне хитно и масовно да депортује све економске имигранте, избеглице са више пасоша или које не дају отиске прстију, као и све хушкаче на мржњу према Европи, почев од радикалних имама.

"Европска унија је живела у миру и није навикла на сукобе и кризе. Игнорисала је упозорења и доспела је у ситуацију где је једини излаз депортација. А допунио бих још и депортација оних који шире мржњу. Зашто не депортовати радикалне групе које шире тероризам или својом пропагандом мржње у ствари изазивају терористичку психозу", рекао је Земан у интервјуу који у викенд издању објављује чешки дневник Право.

Чешки председник допустио је да избегличку кризу прати и маса дезинформација и да је имама из Келна који је наводно рекао да су за нападе жене саме криве јер користе парфеме, можда измислила руска телевизија, али и да таквих имама има стотине по целом свету и треба их депортовати.

"ЕУ мора да направи договор са земљама које су спремне да те људе приме. Нећу да прописујем... али једна од могућности је Алжир", рекао је Земан.

Чешки председник критиковао је ЕУ па и чешку владу да као у старој чешкој пословици затварају шталу тек када је крава већ побегла и да смишљају Европску пограничну стражу као из оперете и то им траје пола године, иако имају за решење свега два месеца док се не обнови избеглички талас.

"Предлог је да та Европска погранична стража има 1.500 људи. Сматрам да је то апсолутно комично. То ће бити нека армијица из оперете која ништа неће спречити. Ако погледате војни потенцијал земаља чланица ЕУ, када би свака дала 1.000 војника то је већ 28.000 војника са којима може да се оперише", рекао је чешки председник.

Земан је подсетио да је пре две године предлагао да се оснује европска армија и да је сада јасно колико је она заиста потребна а ако заједничке европске војске нема онда би требало створити заједничку команду НАТО-а или коалицију вољних и послати војнике НАТО-а да бране шенгенске границе од избеглица.

"Наравно, могуће је створити нешто што се некада називало 'коалиција вољних' у случају Ирака, коалиција у коју би ушле само земље које су заинтересоване. Увек питам: има ли Италија армију? Има. Има ли Грчка армију? Има. Да ли у тим земљама функционишу хот спот центри за регистрацију избеглица? Не функционишу. Зашто? Зато што нису под заштитом армије", рекао је Земан.

Чешки председник изјавио је да процењује да талас не јењава и да ће се број имиграната и избеглица наредне године минимално удвостручити, па је најбоља заштита за Чехе да уопште избеглице у земљу не пуштају и враћају их натраг још на границама.

"Врло добра идеја је да се повећа број резервиста, за сада их је 1.200, до 2020. године би требало да их буде 5.000. Максимално да се ојачају и људски и технички капацитети", казао је Земан и препоручио да границе надзиру масовно и дронови како се Чешкој не би десило оно што и Македонији или Србији, Хрватској и Словенији да одједном број избеглица који пролазе кроз земљу скочи на 10.000 дневно.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи