Фридман: Наредне две године критичне за Русију

За Русију ће наредне две године бити критичне, јер пад цене сирове нафте празни ионако пренапрегнут руски државни буџет, те би због таквих економских прилика земља могла да доживи крах какав се догодио и Совјетском Савезу 1991, оцењује амерички геополитички експерт Џорџ Фридман.

Џорџ Фридман је за портал Молдин економикс рекао да своју прогнозу темељи на недавној одлуци Москве да обустави стране позајмице које су, како наводи, једно од главних средстава руског председника Владимира Путина да широм света одржи привид руске моћи.

"То би Русију могло да кошта утицаја. Што је још горе, њени бивши клијенти би могли да се окрену Сједињеним Америчким Државама за помоћ", каже Фридман, који је и оснивач обавештајне корпорације Стратфор.

Тај се потез, сматра он, не може сакрити од руске јавности, међу којом се Путин својски труди да задржи национални дух тако што, на пример, интервенише у сиријском сукобу.

"Чињеница да Путин допушта да јавност види ову слабост наговештава, заправо, у колико је лошем стању буџет", примећује Фридман.

Он је уверен да ће Русија бити све агресивнија у наредне две године пошто, како каже, Путин покушава да скрене пажњу са домаће економије.

У томе руски председник на крају неће успети, али је за сада "опаснији него икада", оцењује Фридман.

Питајући се како би Русија изгледала без Путина, амерички експерт каже да се не би много променила пошто, како наводи, Путин не води владу сам.

Путин је, према његовим речима, само "видљиво лице" безбедносне службе ФСБ која, у ствари, влада Русијом.

"У случају да се Путину нешто деси, неко други из ФСБ-а ће преузети контролу. Ко год да је на власти, Русија ће остати главна геополитичка брига и потенцијално жариште", закључује Фридман.

Број коментара 11

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво