Немачко оружје преко Курда до црног тржишта

Аутоматске пушке и пиштољи које је немачко министарство одбране доставило курдским борцима у северном Ираку продају се на црном тржишту, показује истраживање немачке телевизије НДР.

Када је у лето 2014. Немачка почела да испоручује оружје Пешмерга борцима, та одлука је изазвала много буре у Немачкој. Берлин до тада никада није послао оружје у активно ратно подручје.

Критичари су тврдили да ће немачка војска изгубити траг тог оружја, као и да оно лако може доћи у погрешне руке.

Истрага НДР-а је показала да су ти страхови били оправдани.

На тржишту оружја пронађене су немачке пушке и пиштољи који се нуде на продају.

Како је наведено, серијски бројеви и ознаке фирме "Хеклер и Кох" као и немачке војске, јасно указују да је реч о оружју које је испоручено Курдима пре 18 месеци.

Бивши Пешмерга борац који је говорио за НДР каже да је пушка Г-36 коштала и до 4.000 долара, али да је цена опала у последњих неколико месеци зато што је има превише на тржишту. На тржишту ван Ербила, новинару је понуђена пушка Г-36 за између 1.450 и 1.800 долара.

До прошлог лета, Немачка је Пешмергама испоручила 12.000 пушака Г-3, 8.000 пушака Г-36 и 8.000 пиштоља П-1. Министарство одбране је претходно признало да не зна које су борбене јединице добиле оружје.

Бивши Пешмерга борац је признао да зна да је око 100 његових сабораца продало оружје и напустило рат.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво