Мугабе подрива споразум са опозицијом

Председник Зимбабвеа Роберт Мугабе именовао је два потпредседника свега сат времена пре него што је у ту земљу дошао бивши јужноафрички председник Таба Мбеки, који посредује у спровођењу споразума о подели власти.

Именовања су претходила разговорима о формирању кабинета, што је унеколико довело у питање споразум о подели власти у Зимбабвеу.  

"Два потпредседника су јутрос положила заклетву јер њихови положаји нису спорни", рекао је један званичник Владе Зимбабвеа.

Опозициони Покрет за демократске промене лидера Моргана Цвангираја је, стога, изразио сумњу да ће владајућа партија ЗАНУ-ПФ правити компромисе током разговора о формирању кабинета.

Мбеки је дошао у посету Зимбабвеу свега сат времена након што је Мугабе именовао два потпредседника, како би, у улози посредника, помогао спровођење споразума о подели власти у Зимбабвеу. 

Роберт Мугабе је раније узео известан број важних министарстава, што је разљутило људе у Покрету за демократске промене.

"Подела власти не може постојати када једна странка контролише сва кључна министарства", рекао је портпарол Покрета за демократске промене, Нелсон Чамиса.

Покрет за демократске промене је јуче упозорио да ће изаћи из владе националног јединства уколико најновија медијација не успе да оконча „ћорсокак" о томе како да се поделе кључна министарства.

Према владином саопштењу објављеном у суботу, Мугабе је одредио три кључна министарства својој партији - одбрану, унутрашње послове (у које спада и полиција) и финансије - што је изазвало жестока реаговања опозиције.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво