Исламисти нишане школе

Протеклих година, а нарочито последњих 13 месеци, напади екстремиста на образовне установе су све учесталији, а мотиви су различити.

Напади на школе и унивезитете у свету се догађају све чешће, пише британски Гардијан. Терористи желе да привуку пажњу политичара, званичника и грађана, а у њиховим нападима годишње страдаjу стотине недужне деце. 

Tалибански убица извршио je у среду напад на северозападу Пакистана и усмртио више од 20 људи. Пре годину дана сличан догађај догодио се у школи која се налази 50 километара даље, а тада је погинуло 150 људи, од којих већина деце.

У априлу 2015. године 147 људи је убијено у масакру у Универзитету на северу Кеније. Одговорност за масакр преузела је организација Ел Шабаб.

Међутим, постоји на стотине и хиљаде осталих инцидената који су се догодили у образовним установама, које студенти или професори нису пријавили.

Зашто су терористима мете школе?

Један од одговора је зато што су школе углавном слабије обезбеђене. Амбасаде, војне базе, чак и хотели, последњих година уложили су више у своју сигурност, па их је сада теже "погодити".

Али постоје и остали разлози. Терористи желе да ослабе ауторитет државе. У многим деловима света, у локалним школама се највише види утицај државе, па су зато оне најугроженије.

Други циљ је, једноставно, онемогућавање образовања дечака и девојчица. Пакистански талибани су 2012. године покушали да убију петнаестогодишњу девојчицу Малалу Јусуфзаи, која је касније постала позната широм света.

Терористи такође желе да пошаљу поруку политичарима.

Истраживање Универзитета у Мериленду показало је да је драматично повећан број насиља који је уперен у школе и подсећа на 2004. годину и масакр у школи Беслан, у јужној Русији, када је убијено 300 људи, од којих 186 деце.

Оно што се променило јесте да је исход новијих напада смртоноснији него раније.

Како се наводи у истраживању, "фатални терористички догађаји" су они у којима је више од 100 људи убијено у једној држави, у једном дану. Тако нешто догодило се четири пута годишње у периоду од 1987. до 2013. године.

У 2014. години било је 26 напада, 2015. тај број је остао исти или се мало повећао, у зависности од тога колико масакра је извела Исламска држава а колико Боко харам.

Организацији Боко харам, напади на школе представљају приоритет. Један од напада који је изазвао бурне реакције у свету јесте отмица 276 девојчица, за које се још увек не зна где се налазе.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
21° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара