Нови поредак олигарха у рукама Кремља

Глобална финансијска криза уздрмала чувене руске милијардере. Великом прерасподелом богатства управљају руске власти. Неки олигарси трпе велике губитке, док ће други профитирати од помоћи из државних фондова. Један од највећих добитника, руска држава.

Банкари и инвеститори кажу да су олигарси који су позајмљивали велике количине новца у добрим временима ради ширења својих пословних империја, сада изложени ризику од пада вредности својих фирми на берзама.

Руски милијардери су у протеклих пет месеци изгубили око 230 милијарди долара, наводи "Москов тајмс" и додаје да су њихови губици четири пута већи од богатства најбогатијег Американца, Ворена Бафета.

Једна од најпознатијих жртава кризе је Олег Дерипаска (40), кога је магазин "Форбс" у мају прогласио за најбогатијег Руса на основу његових разноврсних индустријских пословања и улагања.

Дерипаска је међутим изгубио више од 16 милијарди долара и у најкраћем року је морао да прода акције две стране компаније да би дошао до неопходе готовине за исплату огромних дугова, укључујући 14 милијарди дуга компаније "УЦ Русал".

Неки извештаји сугеришу да је власник Челзија, Роман Абрамович изгубио више од 20 милијарди долара, након великих губитака његових компанија, железаре "Евраз" и рударске компаније "Хајленд голд", која се бави експлоатацијом налазишта злата, преноси "Москов тајмс".

"Евраз" има краткорочни дуг од 3,2 милијарде и тотални дуг од скоро 10 милијарди долара.

Алексеј Мордашов, чије је богатство процењено на 24,5 милијарди долара, већински је власник железаре "Северстал", чије акције су од 16. маја пале за 79 посто.

Највећи губитник је Владимир Лисин, чији удео од 85 посто у компанији "Новолипетск стил" вреди 22 милијарде долара мање. Компанија је узела позајмицу од 3,6 милијарди долара да би покрила дуговања.

Међу добитницима у актуелној кризи је магнат индустрије метала Михаил Прохоров (43), који је сакупио 10 милијарди долара од продаје имовине пре почетка кризе и сада купује акције по много нижој цени, попут 50 одсто акција локалне инвестиционе банке "Ренесанс капитал".

Аналитичари сматрају да ће један од највећих добитника бити руска држава. Председник Дмитриј Медведев и премијер Владимир Путин већ воде разговоре о томе, ко ће да добије средства из државних фондова за излазак из кризе, а олигарси су већ формирали ред за добијање готовине.

"Водиће се велика политичка битка ради добијања новца из државних резерви", изјавио је Питер Бун, сарадник лондонске Школе за пословање и политичке науке.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 11. мај 2024.
15° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара