Читај ми!

Кијев: Мисија ЕУ или УН најбоље решење

Министар иностраних послова Украјине Павло Климкин сматра да би најбоље средство за решење кризе била мисија ЕУ или УН. У међувремену, како је рекао, треба истрајати у санкцијама и појачати међународни притисак на Русију.

Климкин од Москве захтева безбедносне гаранције за решење конфликта у Донбасу јер, према његовим речима, украјинске партије не могу учествовати на изборима "ако тамо шетају људи с калашњиковима", преноси бечки Пресе.

"Потребно нам је појачано међународно присуство, најбоље би биле мисије ЕУ или УН", оценио је шеф украјинске дипломатије, који Русима, због одбијања мисије УН, пребацује да немају план и да су заинтересовани само за нестабилност.

"Русима није стало до Донбаса, већ желе да дестабилизују Украјину, и зато је неопходан већи међународни притисак на Русију", сматра Климкин.

Државама ЕУ поручио је да морају да разумеју да се не ради о Донбасу, већ само о Украјини, и да су санкције уведене јер је Русија прекршила међународно право.

"Ако би се укинуле санкције, то би био преседан за све који хоће да крше законе без казне. Ради се о веродостојности ЕУ", истакао је украјински министар.

За одржавање локалних избора, како је указао, потребно је најпре имати право примирје, што тренутно није случај.

"Одлучујуће у политичком процесу је да се организују избори по принципима ОЕБС-а. Међутим, Руси то не желе да прихвате, али се надамо да ћемо у томе ипак успети 2016. године", рекао је Климкин, додајући да очекује да ће Берлин током председавања ОЕБС-у Моксву натерати на "испоруку резултата".

Према његовим речима, Кијев и Москва имају различита схватања о децентрализацији, а Русија, како је рекао, жели да федерализује Украјину и регионима да право на вето над спољном и одбрамбеном политиком.

"Нама је важно да имамо заједнички европски и демократски развој. Желимо да спречимо даљу фрагментацију. Већина посланика у украјинској скупштини је спремна да прихвати промену Устава и она би могла ступити на снагу после избора", поручио је Климкин.

Шеф украјинске дипломатије изразио је наду да ће нови руски преговарач у Минск групи Борис Грсилов искористити своје могућности, односно директни контакт са председником Русије, и да неће даље реметити Споразум из Минска.

Климкин је указао да је идеја Споразума била да се пре краја прошле године све постигне, али да је до сада у Русији недостајала политичка воља.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво