"Нобел", нови притисак за Обаму

Светски медији, изненађени доделом Нобелове награде за мир председнику САД, прогнозирају да је награда повећала притисак на Барака Обаму. "Шпигл" се пита да ли би нобеловац напао Иран.

Додела Нобелове награде за мир Бараку Обами представља највеће изненађење, оцењује "Њујорк тајмс" у свом интернет издању.

Иако амерички председник у целом свету подстиче добре намере, ипак велики број његових политичких напора још нису дали резултате, наводи тај дневник. Закључак илуструје пример Северне Кореје која је упркос Обаминим позивима извршила пробу својих стратешких ракета.

Пишући о "запањујућој" одлуци комитета за доделу Нобелове награде за мир, "Вашингтон пост" сматра да она одсликава подршку коју свет пружа америчком председнику, који је у иностранству популарнији него у САД.

"Лос Анђелес тајмс" констатује иронију ситуације, јер је награда додељена у тренутку када Обама процењује препоруке команданта америчких војних снага у Авганистану да пошаље више десетина хиљада додатних војника у ту земљу, што би могло да изазове ширење ратног сукоба.

Реакције европских листова

Лондонски "Тајмс" подсећа да су очекивања била огромна од самог тренутка када се Обама уселио у Белу Кућу, а Нобелова награда за мир је само повећала тај притисак а "десници дала муницију", преноси "Дојче веле".

"Франкфуртер алгемајне цајтунг" супротставља "дебакл на локлалном нивоу - неуспех напора Обаме да Чикагу обезбеди организацију Олимпијских игара 2016. године - и глобалну сензацију недељу дана касније када му је додељена Нобелова награда за мир".

Немачки лист истиче да је награда додељена председнику који је на функцији мање од десет месеци и понавља да је то "заиста сензација".

"Шпигл", у свом интернет издању, у први план ставља скромност са којом се Обама захвалио на награди и констатује да тако, до сада, није реаговао ни један добитник Нобелове награде за мир.

Лист указује да се цела Америка пита за шта је то Обама добио награду, и поставља питање да ли би добитник Нобелове награде за мир напао Иран.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво