Читај ми!

Дуда: Да ли су деца избеглица остављена у рату?

Председник Пољске Анджеј Дуда потврдио је да ће Пољска испунити обећање о пријему око 7.000 избеглица са Блиског истока и Африке, али је критиковао Европску унију јер "не уме да разликује избеглице од гастербајтера", преносе пољски медији.

Анджеј Дуда је у интервјуу за недељно издање немачког листа Франкфуртер алгемајне цајтунг критиковао мушкарце у избегличком таласу, јер су оставили своје жене, мајке и деце у рату.

"Имиграција у Европу је повезана и са економском имиграцијом, а ЕУ не уме међу њима да направи разлику. Већина избеглица су млади мушкарци. Где су њихове жене, мајке, деца? Остављене у рату? То се тешко може разумети", рекао је пољски председник.

Дуда је поновио, као што то чини и пољска премијерка Беата Шидло, да ће Пољска испунити обавезу коју је преузела претходна либерална пољска влада и примити око 7.000 избеглица у оквиру квота у прерасподели избеглица које су већ стигле у Европу.

Указао је, међутим, на проблем да Пољска, као и друге посткомунистичке чланице тешко налазе избеглице које би биле вољне да дођу у Пољску, јер већина жели у Немачку.

"Људи не долазе код нас зато што ми не можемо да им гарантујемо немачке услове", рекао је Дуда.

Пољска влада спрема се да ове године прими свега 400 избеглица из квоте од 7.000 које би требало да прихвати ове и наредне године, а првих 100 могло би да стигне у Пољску у марту.

"Безбедност пољских грађана је изнад прихватања избеглица. Желимо да искористимо право да ми одлучујемо које избеглице ће доћи у Пољску. Постоји још једна битна ствар, треба наћи избеглице које би хтеле да дођу у Пољску", рекла је пољска премијерка Беата Шидло.

Раније су пољски званичници најавили да ће хтети првенствено да помогну азилом старима, женама и деци који заиста беже од рата у домовини, а не младим мушкарцима.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи