Читај ми!

Политика отворених врата све теже одолева притисцима

Избеглички талас се не зауставља, а политика отворених врата према избеглицама, у којој су предњачиле Немачка и Шведска, све теже одолева притисцима.

Четрнаестогодишњи Мухамед пут до Шведске прешао је сам. У Авганистану је оставио родитеље и неколико браће и сестара. Сада је у Стокхолму, у хранитељској породици.

"Требало је да му будемо транзитна породица, па да иде даље у неки други град, али ми смо се толико везали да сам ја успела да се изборим да он остане код нас", каже Oливера Савић из Стокхолма.

Савићева поред тројице својих синова, сада брине и о Мухамеду који је почео да учи шведски, тренира кунг-фу и чека да настави школовање.

"Држава сматра да овој деци треба заштита и подршка као и сваком другом, које треба да иде или у дом или у хранитељску породицу", каже Савићева.

Закон је строжи за одрасле. Док им се не одобри азил, старији од 18 година не могу да уче језик, нити да траже посао.

И у Немачкој избеглички статус се чека у великим прихватним центрима. Немачку границу прошле године је прешло више од милион избеглица, међу њима 400.000 деце.

"Проблем је како ће се они пословно способни укључити у привреду и како их образовати да зарађују новац, иако велики магнати сматрају да је то њихова шанса, да ће они добити шансу за јефтинију радну снагу. За сада се инсистира да те избеглице науче немачки, а то некада није баш тако лако", каже дописник Политике из Немачке Ненад Радичевић.

Политика отворених врата Ангеле Меркел све теже одолева притисцима. Нарочито после недавних сексуалних напада у Келну.

"Све се више говори да ће се избеглице из Авганистана водити као избеглице из земље сигурног порекла и да би Авганистанци могли да буду враћени", каже Радичевић.

Напади на жене, узнемирили су јавност и у Аустрији. Преступници су и ту углавном свежи азиланти.

"Слободе и права неких мушких азиланата из муслиманских култура почела су да ограничавају давно стечена права и слободе жена да саме изађу на улицу. Од првог јануара, промене уставног закона ограничавају прослеђивање информација које се тичу јавног мира, реда и безбедности", каже дописница РТС-а из Аустрије Весна Кнежевић.

Иако је у Аустрији бар десет пута мање избеглица затражило азил него у Немачкој, верује се да аустријске институције још једну годину као што је била прошла неће преживети без озбиљнијих ломова.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи