Читај ми!

Хитна седница СБ УН због стања у градовима у Сирији

САД, Француска и Велика Британија позвале су Савет безбедности Уједињених нација (УН) да одржи хитну седницу како би се извршио притисак на зараћене стране у Сирији да прекину са опсадом градова у којима се налазе цивили.

Чланице Савета безбедности УН упозориле су зараћене стране у Сирији да прекину са опсадама градова како би хуманитарна помоћ стигла до хиљада људи којима је најпотребнија.

Генерални секретар УН, Бан Кимун, позвао је снаге сиријске владе и побуњеника да прекину са опсадама пре мировних преговора који ће се одржати 25. јануара у Женеви.

Бан Кимун је упозорио да су УН и друге хуманитарне организације успеле да доставе храну само малом броју од 400.000 људи који се тренутно налазе заробљени у градовима под опсадама.

"То је нечувено", изјавио је генерални секретар УН.

Шеф УН оптужио је зараћене стране да су намерним изгладњивањем људи у Сирији извршиле ратне злочине.

"Тимови УН били су сведоци срцепарајућих сцена. Видели су жене, децу, старије и мушкарце, толико изгладнеле, да једва ходају, очајни за само једним залогајем", изјавио је Бан Кимун.

Генерални секретар УН рекао је да су ови људи били таоци или још горе, јер таоци на крају буду ослобођени.

Из француске Мисије при УН наводе да је захтев за одржавање хитне седнице Савета безбедности поднео Уругвај, који тренутно има ротирајуће председавање овим телом.

Британски амбасадор при УН најавио је да би седница могла да се одржи сутра поподне, али да још увек није формално заказана.

Хуманитарни конвој стигао је у понедељак у опкољени сиријски град Мадају, у којем на хиљаде људи већ месецима није примило никакву помоћ и где су забележени и случајеви умирања од глади.

Двадесет и троје људи умрло је од глади у последњих месец дана, саопштила је хуманитарна организација "Лекари без граница".

Према подацима УН, у опкољеном граду без хране, воде и основних услова за живот налазило се 40.000 људи, од којих су половина деца.

Мадаја се налази око 25 километара северозападно од престонице Дамаска.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи