Министри ЕУ о кризи, Русији и Грузији

Савет министара ЕУ расправљао је данас у Луксембургу о односима с Русијом и Грузијом и о Белорусији. Финансијска криза остаје у фокусу. Без расправе о Србији.

Европски министри су размотрили могућност да се што пре покрену преговори о новом важном споразуму о "стратегијском партнерству" с Русијом, који ће зајемчити и безбедност руских испорука нафте и гаса Европи, као и стварање "заједничког економског простора", што је, у својству председавајућег ЕУ најавио француски председник Никола Саркози.

Договорено је да се кроз преговоре с Молдавијом склопи много амбициознији споразум од садашњег уговора о партнерству и сарадњи, који би водио либерализацији трговине, олакшицама и укидању европских виза за молдавске држављане.

ЕУ је веома заинтересована да се реши спор око области Придњестровља (Транснистрије), између Молдовије и Русије.

Министри ЕУ су, према изворима са заседања, махом били за то да се у односима с Русијом и даље поступа опрезно због решавања грузијске кризе и оцењено је да би преговори ЕУ-Русија могли почети тек у новембру, иако су Италија и Финска, па и Француска и Немачка, поред осталих, за то да се то да се процес убрза.

О томе ће у среду и четвртак подробно разговарати и шефови држава или влада

Да подсетимо, пре неколико дана је у Евијану француски председник Никола Саркози подржао предлог руског колеге Дмитрија Медведева о успостављању новог "пакта безбедности" у Европи.

Лукашенко може да путује у ЕУ

Европска унија је укинула на шест месеци забрану путовања у земље Уније председнику Белорусије Александру Лукашенку и другим белоруским званичницима због пуштању на слободу политичких затвореника, али је имовина највиших белоруских функционера у Европи остала и даље замрзнута, а на листу забране путовања додала је ново име.

"Укинули смо забрану путовања на шест месеци, осим онима који су уплетени у нестанак политичких затвореника", изјавио је један неименовани дипломата после састанка министара спољних послова ЕУ у Луксембургу, јавља Ројтерс.

Није, међутим, јасно колико ће од укупно 41 белоруског функционера бити скинуто са "црне листе" забране путовања коју су ЕУ увеле против Белорусије 2006.године пошто су оптужиле Лукашенка да је те године наместио да буде реизабран за шефа државе.

Oдмрзавање Привременог споразума са Србијом ниje темa данашњег састанка шефова Уније. Међутим, не искључује се да се наредних дана на дневном реду нађе Западни Балкан и Србија.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 29. март 2024.
20° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво