Демонстрација снаге америчких и јужнокорејских авиона

Моћни амерички бомбардер Б-52 летео је ниско изнад Јужне Кореје, јасно демонстрирајући снагу у тренутку када се продубљују тензије у стилу хладног рата између америчког савезника Сеула и Пјонгјанга, након што је Северна Кореја извела и четврту нуклеарну пробу.

Бомбардеру Б-52, који је кратко прелетео изнад ваздухопловне базе Осам, око 70 километара јужно од границе две Кореје, придружили су се јужнокорејски ловац Ф-15 и амерички ловац Ф-16, након чега се вратио у своју базу у Гуаму, саопштила је америчка војска, а пренеле агенције.

Ова мисија је изведена "као одговор на недавну провокативну акцију Северне Кореје", саопштиле су америчке снаге у Јужној Кореји, јавио је АФП.

"Ово је било демонстрирање чврсте посвећености САД нашим савезницима у Јужној Кореји и Јапану, као и одбрани америчке територије", саопштио је командант америчке Пацифичке команде Хари Б. Харис, истакавши да је нуклеарном пробом Северна Кореја грубо прекршила своје међународне обавезе, преноси АП.

Бомбардер Б-52 учествовао је у заједничким годишњим војним вежбама САД и Јужне Кореје које су разбеснеле Пјонгјанг, али су ретко када објављивани његови летови изнад Јужне Кореје.

Последњи пут је такав лет објављен 2013, када су САД послале пар нуклеарно способних невидљивих бомбардера Б-2 над Јужном Корејом након што је Северна Кореја извела своју трећу нуклеарну пробу, а Пјонгјанг је тада одговорио претећи нуклеарним нападом на САД, подсећа Ројтерс.

Проба прве хидрогенске бомбе коју је Пјонгјанг извео у среду изазвала је међународу забринутост и подигла тензије дуж границе између две Кореје, мада америчка влада и експерти за наоружање сумњају да је реч о хидрогенској бомби.

Севернокорејски лидер Ким Џон Ун тврди да је у среду успешно изведена проба хидрогенске бомбе, за коју каже да је самоодбрамбени корак против америчке претње нуклеарним ратом.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво