Шулц: Варшава спроводи путинизацију европске политике

Шеф Европског парламента Мартин Шулц оптужио је нову пољску владу конзервативне евроскептичне деснице да добро Пољске подређује вољи владајуће странке Право и Правда.

Политику какву од краја октобра води Варшава, шеф Европског парламента оценио је као "путинизацију европске политике", пренела је пољска приватна телевизија Полсат.

"То је диригована демократија у стилу политике Путина, опасна путинизација европске политике", рекао је Шулц коментаришући поступке владе премијерке Беате Шидло и председника Анджеја Дуде у интервјуу који ће немачки лист Франкфуртер алгемајне цајтунг објавити у недељу.

Шулц је немачком листу изјавио да нова пољска влада изборну победу тумачи као право да подреди добро државе вољи владајуће странке, партијским садржајима и партијским функционерима.

"Цела политичка сцена од левице до деснице мора јасно да каже да је таква политика у супротности са темељним европским вредностима", апеловао је Шулц.

Европски парламент заказао је за 19. јануар дебату о претњи правној држави, слободи говора и медија и демократији у Пољској, а претходно ће 13. јануара Европска комисија расправљати о изменама закона о Уставном суду и јавним медијима, због којих су званичној Варшави изразили забринутост и упутили критике ЕК, Савет Европе, ОЕБС и Уједињене нације.

Пољска премијерка Беата Шидло је, у интервјуу за данашње издање десничарског листа Наш ђењик, одбацила критике европских званичника и институција, оценивши да је Пољска земља која брани вредности.

"Ми гласно говоримо и не стидимо се тога: хришћанска култура и друштвена наука (пољске католичке) цркве морају да се спроведу у дело. Ти напади у страним медијима, посебно немачким, то је покушај да се ослаби Пољска и да као наши претходници пристајемо на све што нам се наметне", рекла је Шидло.

Провладин недељник Газета полска цођење који је у новом броју објавио фотомонтажу немачке канцеларке Ангеле Меркел, председника ЕП Мартина Шулца и немачког евокомесара Гинтера Етеринга како у немачким фашистичким униформама пробијају рампу на пољској граници, организовао је кампању "пиши у Брисел да је демократији у Пољској добро".

Присталице владајућих конзервативаца бившег премијера Јарослава Качињског бомбардују већ неколико дана европосланике свих фракција мејловима на енглеском, немачком, француском, шпанском и пољском језику у којима пишу да је сада демократији у Пољској добро за разлику од претходних осам година када је, тврде, демократију угрожавала либерална влада садашњег председника Европског савета Доналда Туска.

Посланик Томас Ман из Европске народне партије потврдио је да је од људи са пољским именима и презименима добио чак 1.400 таквих идентичних мејлова.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 07. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара