Гадафи упозоравао Блера на џихадисте

Убијени либијски лидер Моамер Гадафи упозорио је пре четири године бившег британског премијера Тонија Блера на претњу од исламистичког екстремизма за Европу, показују телефонски разговори двојице политичара које је објавио Комитет за иностране послове британског парламента.

Гадафи је 25. фебруара 2011. године, када су у Либији већ избили нереди, објашњавао Блеру да покушава да заштити земљу од бораца Ал Каиде, објавио је британски Телеграф.

"Не нападамо ми њих, него они нас. Хоћу да вам кажем истину. Ова ситуација није тако компликована, све је једноставно – у Северној Африци су се појавили огранци организације Ал Каида. Огранци у Либији су слични онима који су били у Америци уочи 11. септембра", рекао је тада Гадафи.

Либијски лидер је Блеру рекао и да су џихадисти набавили оружје и да утерују људима страх у кости.

"Људи не могу да излазе из кућа, али нико не представља реалну слику, овде нема страних дописника. Молили смо све светске репортере да дођу и да виде истину. То су наоружане банде. С њима нема договора", упозоравао је Гадафи.

Према његовим речима, циљ терориста био је успостављање контроле над Средоземљем и потом напад на Европу.

Тони Блер тада је одговорио да је неопходно пронаћи мирно решење ситуације.

Три недеље након разговора коалиција западних земаља, у којој је била и Велика Британија, почела је да бомбардује Либију како би свргнула Гадафија.

Телеграф наводи да је Тони Блер два пута телефоном звао либијског лидера, покушавајући да га наговори да напусти земљу.

С обзиром на то да је после његовог свргавања Либија доживела потпуни крах и да грађански рат и даље траје, британски лист закључује да су се Гадафијева упозорења, изгледа, обистинила.

Данас многе делове Либије контролишу екстремисти повезани са Исламском државом.

Председник Комитета за иностране послове Криспин Блант рекао је да ће Комитет, у оквиру истраге о догађајима у Либији, размотрити "пророчко упозорење" Гадафија.

Према његовим речима, сведочанства којима Комитет располаже у овом тренутку, говоре о томе да су "западни политичари били мање проницљиви од Гадафија у вези са ризицима интервенције, како за либијски народ, тако и за интересе Запада".

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи