Меркел: Дебата о интегрисању миграната

Немачка канцеларка Ангела Меркел изјавила је да би Немачка морала да поведе отворену дебату о начину интегрисања придошлица.

Меркелова је то рекла након што је полиција идентификовала 16 особа осумњичених за сексулане нападе, силовања и пљачкања жена у неколико већих градова у новогодишњој ноћи.

Грађани имају права да покрену озбиљна питања, истакла је Меркел, обећавши одлучну акцију.

"Морамо да поново разговарамо и о културним основама наше коегзистенције", казала је она.

Меркелова је рекла да је добро да су ти напади показали да у неким деловима постоји презир према женама, пренела је агенција АФП.

"Томе се морамо одлучно супротставити", нагласила је Меркелова, додајући да не верује да су то изоловани случајеви.

Немачки листови су данас објавили, позивајући се на интерни полицијски извештај, да полицајци нису могли да се изборе са толиким обимом напада у новогодишњој ноћи.

"Полицајци нису могли да спрече све те случајеве, нападе и кривична дела - било их је толико много у исто време", наводи се у полицијском извештају.

Око 90 жена пријавило је да су их у ноћи између 31. децембра и 1. јануара у близини главне железничке станице у Келну опљачкали, претили и сексуално их малтретирали младићи, углавном под утицајем алкохола.

Шеф полиције у Келну је изјавио да су починиоци били "арапског или северноафричког порекла", што је подстакло десничарске организације да критикују владу у Берлину због тога што отворених руку прихвата избеглице.

Полиција наводи да је до инцидента током новогодишње ноћи дошло кад се око 1.000 мушкараца поделило у групице док су полицајци евакуисали трг у близини железничке станице како би спречили бацање пиротехничких средстава са висине у масу људи.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво