Колики је ризик од нуклеарног рата?

Неки стручњаци оцењују да је ризик од употребе нуклеарног оружја данас већи него током Хладног рата. Као ризичне зоне наводе се Сирија и Украјина, јер се тамо сусрећу Русија и НАТО, али и Корејско полуострво, Кашмир и Јужно кинеско море.

Ризик од нуклеарне катастрофе је већи него што је био током Хладног рата и повећава се, каже бивши амерички секретар за одбрану Вилијам Пери.

Вилијам Пери, који је био на челу Пентагона од 1994. до 1997, коментарисао је то што је Северна Кореја објавила да је тестирала хидрогенску бомбу. Том приликом, навео је да је нуклеарни програм Пјонгјанга један од глобалних фактора ризика.

Као опасности је навео могућност "нуклеарне размене" између САД и Русије, изазване погрешним прорачунима и лажним узбунама. Истакао је и могућности сајбер напада, нуклеарни програм Северне Кореје, као и тензије између Индије и Пакистана.

Пери наводи да су интервенције у Сирији и Украјини довеле руске снаге близу њихових западних опонената.

У новој студији, група за контролу оружја "Глобал зеро" анализирала је 146 инцидената у последњи 21 месец. Два инцидента између Русије и западних земаља навела је као догађаје високог ризика.

У истом периоду, забележено је 29 инцидената између Северне и Јужне Кореје, од којих су три оцењена као високоризични. Тридесет и три инцидента оцењена су као "провокативна".

Због најновијег теста хидрогенске бомбе који је извела Северна Кореја, Вашингтон и Сеул преговарају о могућој прерасподели стратешког нуклеарног арсенала и противракетних система на Корејском полуострву.

Наводи се да је могуће распоређивање стратешког оружја САД, као што су бомбардери Б-52, ловци Ф-22 и подморнице способне да носе нуклеарно оружје, преноси РТ. 

Пекинг види ту могућност као директну претњу по безбедност Кине.  

У извештају организације "Глобал зеро" наведени су и "блиски сусрети" између кинеских снага и САД и њених савезника у Јужном кинеском мору, а 10 таквих инцидената су оцењени као "провокативни".

У Јужној Азији, студија је забележила 54 војна инцидента између Индије, Пакистана и Кине, укључујући 22 гранична сукоба око Кашмира.

Кашмир остаје подручје на коме има највише сукоба са нуклеарним ризиком, али зоне где се Русија сусреће са западним снагама такође постају веома значајне јер отварају ризике од нуклеарног сукоба Русије и САД.

Наводи се и да је комуникација између Русије и НАТО на нижем нивоу него што је била седамдесетих и осамдесетих година.

Такође, обарање руског авиона од стране Турске у новембру је први пут да је чланица НАТО-а оборила руски авион још од Корејског рата.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 23. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи