Пољска неће примати младе мушкарце међу мигрантима

Испунићемо своју обавезу и примити око 7.000 избеглица у оквиру програма релокације избеглица у ЕУ, али неће бити места за младе мушкарце међу мигрантима, поручују пољски званичници.

Премијерка Беата Шидло је на конференцији за новинаре у Радому да ова влада испуњава обавезе које је преузела претходна влада.

"У овом моменту спремни смо да примимо 100 избеглица. Пре свега желимо да ми одлучујемо о томе кога ћемо примити. Пољска ту поставља своје услове", рекла је Шидло.

Пољска ће за две године у оквиру пројекта измештања избеглица из кампова у Грчкој и Италији у друге земље ЕУ, примити 7.000 избеглица, а највећи број њих у Пољску ће стићи 2017. године.

Потпредседник владе и министар културе Пјотр Глињски је навео да ће Пољска примати избеглице, али не и економске мигранте.

"Желимо да помогнемо ратним избеглицама, женама, деци, старим људима. Не видимо разлог да се у Пољској нађу млади мушкарци, они какви су актери изгреда у Келну", rekao је Глињски пољској телевизији ТВН24.

У новогодишњој ноћи групе Африканаца и Арапа напале су, силовале и опљачкале жене у немачким градовима, пре свега Келну, због чега је поднесено најмање 90 криичних пријава.

Након тог догађаја, министар унутрашњих послова и администрације Пољске Маријуш Блашчак најавио је темељнију и ригорознију контролу избеглица.

"Ми идемо другачијим путем. Ја гарантујем, гарантује влада премијерке Беате Шидло, гарантује странка Право и Правда да ми нећемо изложити Пољаке опасности. Темељно ћемо проверавати ко треба да дође у нашу земљу", рекао је Балшчак за јавни телевизијски сервис ТВП инфо.

Како је рекао, неће се дозволити да се оно што се дешавало у Келну и Хамбургу догоди у пољским градовима.

"Ти напади Арапа на жене у Немачкој, то је недопустиво. То не сме да се понови у Пољској", навео је Балшчак.

Додао је да ће влада Пољске због обавезујућих закона и одлука ЕУ у 2016. и 2017. години морати да прими око 7.000 избеглица из кампова у Грчкој и Италији, а да ће већина њих у Пољску стићи наредне године.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво