Прослава Божића у свету

Божић се по јулијанском календару слави и у Русији, Украјини, Грузији, Молдавији, Македонији и Црној Гори. Обележавају га Јерусалимска патријаршија и Копти у Египту. Очекује се да ће се у Москви током дана на литургијама окупити око 350.000 људи.

Божићна литургија је одржана у Храму Христа спаситеља у Москви, а служио ју је патријарх московски и целе Русије Кирил. Богослужењу је присуствовао и руски премијер Дмитриј Медведев.

"Желим свима да пронађу спокој и помирење. Молим се да ратови и крвави сукоби престану. Доброта ће кроз мир доћи до свих нас", рекао је патријарх Кирил.

Руски председник Владимир Путин присуствовао је служби у Покровском храму у селу Тургиново у Тверској области, удаљеној око 200 километара од Москве.

Поглавар Јерусалимске патријаршије Теофил Трећи служио је литургију у Цркви Христовог рођења у Витлејему. Служби је присуствовао и палестински председник Махмуд Абас.

Многи египатски Kопти Божић су дочекали у Цркви Светог Марка у Каиру, где је литургију служио поглавар коптске цркве Тавардос Други. Служби су присуствовали председник Египта Абдел Фатах ел Сиси, али и представници исламске заједнице.

"У име Алаха, дошао сам да поздравим своју хришћанску браћу. Хтео бих да нагласим да су Египћани увек били толерантан народ, пун љубави", поручио је шеик Мазар Шахин.

Божић је православним верницима који га данас славе честитао и поглавар Римокатоличке цркве папа Фрања.

"Драга браћо и сестре, данас осећамо духовну блискост са нашом православном браћом. Пожелимо им мир и благостање", рекао је папа Фрања, поглавар Римокатоличке цркве

Папа је позвао окупљене на Тргу Светог Петра у Ватикану да православне вернике поздраве и аплаузом.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 18. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи