Северна Кореја извела пробу хидрогенске бомбе?

Северна Кореја је саопштила да је извела пробу хидрогенске бомбе, што би, ако се потврди као тачно, представљало велики корак у унапређењу нуклеарног арсенала те земље. Америчке и јапанске сеизмолошке службе регистровале су потрес јачине 5,1 степен, око места где су се раније изводиле нуклеарне пробе. Заказан хитан састанак Савета безбедности УН.

На државној телевизији је објављено да је Пјонгјанг извео пробу "минијатурне" Х-бомбе, подигнувши тиме "нуклеарну моћ земље на следећи ниво" и обезбедивши оружје за одбрану од САД и других непријатеља.

У саопштењу се додаје да је проба била "савршено успешна", а вест о томе прослављена је на улицама Пјонгјанга.

Велики број људи окупио се испред главне железничке станице да на великом екрану гледа посебне вести о проби. Многи су аплаудирали и клицали када је ТВ водитељ саопштио вест.

Севернокорејски лидер Ким Џонг-Ун лично је пре три недеље потписао наредбу којом се одобрава најновија нуклеарна проба Пјонгјанга, пожелевши да "2016. година почне уз громогласни одјек експлозије хидрогенске бомбе".

Севернокорекса телевизија је приказала и другу наредбу, која датира од 3. јануара, а у којој је Ким потписао своје коначно одобрење да тест буде изведен 6. јануара.

Влада Јужне Кореје оштро је осудила пробу хидрогенске бомбе, коју Северна Кореја тврди да је извела јутрос, и затражила од те земље да "у потпуности и неповратно" одустане од нуклеарног оружја и постојећих нуклеарних и ракетних програма. 

Председница Јужне Кореје Парк Гуен-хје је изјавила да нуклеарна проба представља провокацију и претњу животима и будућности њене земље.

Јужна Кореја ће се консултовати са савезницима и регионалним силама како би натерали Сверну Кореју да се суочи с последицама нуклеарне пробе.

Безбедносни званичник Тае-јонг изјавио је да Пјонгјанг мора да поштује резолуције УН и да потпуно и неповратно обустави нуклеарни и балистички програм.

Премијер Јапана Шинзо Абе изјавио је да саопштење Северне Кореје о проби хидрогенске бомбе представља претњу безбедности његове земље и додао да ће предузети снажну акцију и да ће радити с другим земљама, САД, Јужном Корејом, Кином и Русијом, као и са УН.

"Апсолутно не можемо то да дозволимо и снажно осуђујемо" извођење пробе, рекао је Абе новинарима.

Међутим, после саопштења Северне Кореје о нуклеарној проби, у Јапану није регистрована радијација, рекао је портпарол владе у Токију.

Ни на једном од мерних места у Јапану није детектована радијација, прецизирао је главни секретар кабинета Јошихиде Суга на конференцији на новинаре, а пренео Ројтерс.

Постоји могућност да Јапан предложи Уједињеним нацијама разне економске и друге санкције против Северне Кореје у сарадњи са САД, додао је он, али није изнео више детаља.

Бела кућа је саопштила да прати ситуацију и врши процене у сарадњи са партнерима у региону.

Стејт департмернт је осудио свако кршење резолуција УН и позвао Северну Кореју да поштује своје обавезе.

Уколико буде потврђено да је Северна Кореја извршила пробу хидрогенске бомбе, то ће представљати крупно кршење међународног закона, саопштило је руско Министарство спољних послова.

"Такви потези доприносе даљем погоршању ситуације на Корејском полуострву, на којем ионако постоји велики потенцијал за војне и политичке конфронтације ", изјавила је портпаролка Министарства Марија Захарова.

Званична Москва се залаже за дипломатско решавање проблема на Корејском полуострву. Русија такође позива све стране на уздржаност и да се не одлучују на кораке који могу довести до јачања тензија у региону, преносе агенције.

Висока представница ЕУ за спољну политику и безбедност Федерика Могерини изјавила је да, ако буде потврђена вест о проби, то представљати "озбиљно наруђавање" међународних обавеза те земље да не производи нуклеарно оружје и претњу по мир у региону.

Према њеној оцени, то ће такође бити претња "миру и безбедности читавог региона североисточне Азије", преноси Ројтерс.

И Берлин је најоштрије осуђује акцију Пјонгјанга, саопштио је данас портпарол Министарства спољних послова Немачке. Он је рекао и да је Министарство позвало на разговор амбасадора Северне Кореје у Берлину, пренео је Ројтерс.

Генерални секретар НАТО Јенс Столтенберг, такође, је осудио пробу хидрогенске бомбе као претњу по међународну безбедност и позвао Пјонгјанг да напусти свој програм нуклеарног наоружања.

"Тестирање нуклеарног оружја које је објавила Северна Кореја поткопава регионалну и међународну безбедност и представља јасно кршење резолуција Савета безбедности УН", саопштио је Столтенберг, а преноси АФП.

Осуде стижу и из Француске која истиче да се ради о "кршењу резолуција УН".

Кинеска агенција Синхуа навела је да проба представља ударац процесу денукларизације и упозорава да сви потези који угрожавају стабиулност свероисточне Азије нису пожељни и мудри. 

Ако буде потврђено да је Пјонгјанг извео пробу такве бомбе, то би изазвало велику забринутост и вероватно подстакло увођење оштријих санкција Северној Кореји, а додатно би погоршало и њене односе са суседима.

Ким, који је дошао на власт после смрти свог оца Ким Џонг-Ила у децембру 2011. године, председавао је, такође, трећиој нуклеарној проби коју је та земља извела у фебруару 2013. године.

Хидрогенска или термонуклеарна бомба користи фузију у ланчаној реакцији која резултира далеко снажнијом експлозијом него што је то експлозија услед фисије изазване само уранијумом или плутонијумом.

Верује се да Северна Кореја годинама развија такву модерну направу, а експерти нису сигурни да ли је данас заиста тестирана хидрогенска бомба.

Ким је прошлог месеца наговестио да је Пјонгјанг већ развио такву бомбу, али је његова тврдња тада у широким круговима одбачена као претерана реторика, подсећа француска агенција.

Број коментара 13

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи