Ко је уз Ријад, а ко уз Техеран?

У спору између Саудијске Арабије и Техерана, насталом након погубљења шиитског свештеника Нимра ел Нимра, земље у региону одлучују се уз кога ће да се сврстају. Уз Ријад су за сада Бахреин, Судан, УАЕ, Кувајт, Јордан, Египат... Техеран је подршку нашао у Сирији, Ираку, Оману, али и Хезболаху. На опрез и смиривање ситуације позивају Уједињене нације, Европска унија, Сједињене Америчке Државе, Велика Британија, Турска, Немачка и Русија.

На тензије између Саудијске Арабије и Ирана, које су почеле са погубљењем шиитског свештеника у Саудијској краљевини, а ескалирале са нападима на саудијске дипломатске мисије у Исламској Републици, земље широм света одговарају позивајући на мир или пак сврставајући се на неку од страна.

Неке земље су кренуле стопама Ријада па су одмах пресекле или "охладиле" односе са Ираном, док су друге упутиле речи упозорења ради смиривања ситуације, преноси АП.

Међу земљама које подржавају Саудијску Арабију нашао се Бахреин, мала острвска краљевина са већинским шиитским становништвом, која се дуго ослањала на Ријад за подршку њеним сунитским владарима, а прва је пресекла везе са Ираном и обуставила летове.

На пресек дипломатских веза са Техераном одлучио се и Судан, који је иранским дипломатама дао рок од две недеље да напусте земљу, док су и Уједињени Арапски Емирати запретили да ће смањити број дипломата у Ирану, опозвати свог амбасадора и фокусирати се само на пословне односе.

Свог амбасадора из Техерана опозива и Кувајт, али је за сада неизвесно колико ће се то одразити на кувајтско-иранске дипломатске односе, наводи америчка агенција, подсећајући да у Кувајту шиити и сунити живе у миру.

Блиски савезник Саудијске Арабије у региону, Јордан је такође осудио напад на њену амбасаду у Ирану, а исто је учинио и Египат, који је близак савезник Ријада откако је египатска војска збацила исламистичког председника 2013, а Ријад је од тада Каиру послао милијарде долара помоћи.

И Арапска лига је осудила нападе на саудијске дипломатске мисије у Ирану и подсетила Техеран на значај "немешања у унутрашња питања једне арапске земље".

Ко је стао уз Иран

С друге стране, подршку Ирану у новонасталом спору са Саудијском Арабијом пружа једна од главних фракција у региону која ужива подршку Техерана – либански покрет Хезболах, који је 1982. и основан уз помоћ иранске Револуционарне гарде након што је Израел напао Либан.

Уз Техеран је стао и сиријски председник Башар ел Асад, наводи АП и подсећа да је Иран један од највећих подржавалаца Сирије још од 1980-их те да је на страни Асадове владе у грађанском рату, док је Ријад један од највећих подржавалаца оних који покушавају да Асада свргну.

Погубљење шиитског свештеника изазвало је бес међу већинским шиитима и у Ираку, који су изашли на улице Багдада и јужних градова позивајући на прекид веза са Ријадом, који је ирачка влада са шиитима на челу упозорила да ће таква погубљења "довести до уништења".

У улози посредника између земаља које подржавају Иран и оних које су стале на страну Саудијске Арабије појављује се Оман, султанат који има историјске везе са Техераном и служио је као база за тајне преговоре између иранских и америчких званичника који су довели до међународног споразума о спорном нуклеарном програму Ирана.

Што се тиче осталих регионалних актера, ту је Израел, који сматра Иран својом највећом регионалном претњом због његовог нуклеарног програма, арсенала дугометних ракета, подршке антиизраелским милитантним групама и поновљеним претњама да се уништи та земља.

После погубљења шиитског свештеника, Палестинска управа је издала саопштење у којем поручује да је уз Саудијце у њиховој првој борби против "тероризма", а америчка агенција наводи да су Саудијци највећи донатори Палестинаца у арапском свету.

За то време, на опрез и смиривање ситуације позивају Уједињене нације, Европска унија, Сједињене Америчке Државе, Велика Британија, Турска, Немачка и Русија.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво