Мировњаци УН оптужени за сексуално злостављање

Припадници мировних снага Уједињених нација у Централноафричкој Републици оптужени су да су сексуално злостављали четири девојчице, рекао је портпарол светске организације.

Злостављање је пријављено штабу мисије УН у главном граду Бангију, који је затражио од три државе чији су мировњаци наводно учествовали у малтретирању да спроведу истрагу, преноси АФП.

Мисију УН у Централноафричкој Републици "МИНУСКА", која броји око 11.000 људи, од раније потресају скандали у вези са сексуалним злостављањем.

Низ сексуалних скандала почео је летос, када су војници из Француске, Екваторијалне Гвинеје и Чада оптужени да су током шест месеци злостављали неколико дечака.

Оптужбе су проузроковале смену тадашњег Високог представника УН, ког је заменио габонски дипломата Парфе Онанга-Ањанга, који је обећао да ће злостављачи бити кажњени "без милости".

Од доласка Онанга-Ањанге у августу, штабу је пријављено 17 случајева сексуалног злостављања, а оптужени су припадници војног, полицијског и цивилног особља мисије.

Према правилима Уједињених нација, истрага и кривично гоњење војника за које се сумња да су починили озбиљна кривична дела је у надлежности држава чланица.

Мировна мисија "МИНУСКА" распоређена је у Централноафричкој Републици од априла 2014. да би штитила цивиле угрожене међуетничким и међурелигијским сукобима у тој афричкој држави.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 23. септембар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи