Иран ће "разнети срце" Израела ако буде нападнут

Уколико САД или Израел нападну Иран, исламска република ће "разнети срце" Израела, саопштио званичник Револуционарне гарде. Вашингтон жели решиње у директним разговорима са Техераном док Израел не искључује могућност војне акције.

Иран ће "разнети срце" Израела ако та земља, или Сједињене Америчке Државе, нападну Исламску републику, пренела је агенција ИРНА изјаву Моџтабе Золнура, званичника иранске Револуционарне гарде.

"Ако и једна америчка или ционистичка ракета погоди нашу земљу, пре него што се прашина слегне, ирански пројектили ће разнети срце Израелу", навео је Золнур.

Золнур је заменик представника врховног иранског верског вође, ајатолаха Алија Хамнеија, у елитним снагама Гарде, пренео је Ројтерс.

Ирански званичници су и раније наводили да ће њихова земља осветити у случају евентуалног напада Израела, или САД.

"Ционистички режим и Сједињене Државе не смеју да ризикују по питању напада на Иран", изјавио је у јуче Золнур у светом шиитском месту Ком, наглашавајући напредак иранске војске и технологије.

Женевски разговори били конструктивни

Почетком године, један истакнути командант иранске армије је изјавио да иранске ракете могу да погоде израелске нуклеарне циљеве.

Израел није искључио могућност војне акције ако дипломатија закаже у решавању проблема око спорног нуклеарног програма Ирана. Вашингтон жели да се то питање разреши у директним разговорима са Техераном.

На разговорима у Женеви, 1. октобра, Иран је постигао договор са шест светских сила, САД, Русијом, Кином, Британијом, Француском и Немачкомм, да се дозволи експертима УН приступ новом постројењу за обогаћивање уранијума на југу Техерана.

Иран и западне силе су оценили да су ови разговори били конструктивни и да представљају корак напред.

Западне земље оптужују Техеран да, под плаштом цивилног нуклеарног програма, развије атомско оружје, што Иран демантује, тврдећи да је програм намењен искључиво за производњу електричне енергије.

Представници шест сила изразили су наду да ће Иран одговорити на њихову понуду да добије трговинске и политичке олакшице у замену за суспендовање осетљивих нуклеарних активности и побољшање сарадње са инспекторима УН.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи