Русија делимично испоштовала споразум

"Русија је делимично испоштовала споразум о прекиду ватре према којем је требало да повуче своје снаге из Грузије", изјавио је шеф француске дипломатије Бернар Кушнер, који се налази у посети Грузији, како би у име ЕУ проверио како се одвија повлачење.

Грузија је почетком августа, покушала да војним путем преузме контролу над сепаратистичким регионима Јужном Осетијом и Абхазијом што је изазвало реакцију Москве. Руска војска потиснула је грузијске снаге, након чега су унутар грузијске територије успоставили безбедносне зоне.

Након што је истекао временски рок, који је наведен у споразуму о прекиду ватре постигнутом посредством Француске, за њихово повлачење из тих зона, упитан  да ли је Русија испоштовала споразум о прекиду ватре Кушнер је у грузијском граду Гори одговорио "да јесте, али делимично".

Грузија је саопштила да Кремљ није испоштовао споразум, јер се руски војници и даље налазе у сепаратистичким регионима и у мањим деловима унутар тих региона, а који су пре почетка сукоба били под контролом Тбилисија.

"Руски војници морали су да напусте безбедносне зоне пре 10. октобра, што су и учинили", рекао је Кушнер додајући да му је познато да су се војници задржали у спорним мањим деловима територије и да ће о томе бити говора на Међународној конференцији о Грузији ,која се одржава 15. октобра у Женеви.

Министри иностраних послова ЕУ треба да током идуће седмице, донесу одлуку да ли ће поново покренути преговоре о стратешком партнерству са Русијом, који је европски блок одложио, док не буде потврђено да је Москва испоштовала споразум о прекиду ватре.

Кушнер је у оклопном возилу уз тим посматрачке мисије ЕУ обишао спорне области у Грузији.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 09. мај 2024.
19° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара