Русија: Дрски поступци Бан Ки-муна

Русија сматра нелегитимним споразум о сарадњи који су потписали секретаријати УН и НАТО. "Генерални секретар Светске организације Бан Ки-мун ризикује да буде подвргнут опозиву”, изјавио је стални представник Русије при НАТО, Дмитриј Рогозин.

"Бан Ки-мун ризикује да буде смењен. Његови поступци су дрски", рекао је Рогозин дневнику "Известија", додајући да су Европљани "били шокирани споразумом, тајно потписаним још 23. септембра".

"Само захваљујући руској делегацији свет је сазнао за његово постојање. Поред тога, Бан Ки-мун је рахабилитовао НАТО за бомбардовање Југославије. У документу се говори да су УН и НАТО успешно сарађивали на Балкану", рекао је руски дипломата.

Према његовим речима, "Бан је признао Алијансу, не као војну организацију, већ скоро као замену за УН у свим питањима везаним за међународну безбедност", рекао је Рогозин и додао да тај поступак захтева додатну истрагу.

"Русија, као стални члан Савета безбедности тражи да се разјасни зашто је Бан Ки-мун на себе узео овлашћења о којима није ни сањао", рекао је руски дипломата.

"Ни Русија, ни Кина, ни други чланови Савета Безбедности УН, не знају да преко УН дају нарочита овлашћења НАТО савезу да спроводи операције по целом свету", истакао је он.

Рогозин каже да је НАТО савезу такав споразум потребан "пре свега да би са УН поделио одговорност за предстојећи фијаско у Авганистану".

Рогозин додаје да се сарадња са НАТО, без обзира на инциденте, наставља, а према његовом мишљењу, "НАТО чека тренутак када би без губитка дипломатског образа могао да среди односе са Русијом у пуном обиму".

"У крајњој мери, озбиљни актери су за то заинтересовани. Постоји само једна кочница, која делује на главе у Бриселу. То су амерички избори. Док се они не одрже, промене у позицији Алијансе неће се десити", рекао је Рогозин.

О споразуму УН и НАТО, министар иностраних послова Русије, Сергеј Лавров рекао је, да је Русија полазила од тога да пре потписивање споразума, његов нацрт треба да буде представљен земљама чланицама, што се није догодило.

Према његовим речима, секретаријатима УН и НАТО је постављено питање у вези са споразумом и изражено је упозорење да се такве ствари могу радити само без прикривања и на основу овлашћења које имају секретаријати.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
5° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво