Сиријска војска пронашла руског пилота, другог убили џихадисти

Једног од два руска пилота који су се катапултирали из авиона који је оборила Турска – пронашла је сиријска војска и одвела у руску базу у Сирији. Други пилот је повређен приликом спуштања након чега су га убили џихадисти у тој области, изјавио је руски амбасадор у Француској Александар Орлов. Убијеном пилоту ће постхумно бити додељен орден Хероја Руске Федерације.

Руски министар Сергеј Шојгу рекао је да је руски војник стигао у базу и да се налази на безбедном.

"Операција је успешно окончана. Пилот је доведен у нашу базу. Жив је и здрав", рекао је Шојгу, а пренела агенција Тас.

Истакао је да је операција спасавања трајала 12 сати.

"Захваљујем се свим нашим људима који су читаву ноћ радили на овоме, уз велике ризике", додао је Шојгу.

Други пилот, чији је авион Су-24 јуче оборила Турска, повређен је приликом спуштања након чега су га убили џихадисти у тој области, изјавио је руски амбасадор у Француској Александар Орлов.

"Када је авион оборен, оба пилота су се катапултирала из летелице, од којих је један најпре повређен када се спустио падобраном, а потом су га на земљи дивљачки убили џихадисти који су се налазили у тој области", рекао је Орлов.

Други пилот је, како је објаснио, успео да побегне и, према најновијим информацијама, спасла га је сиријска војска и сада га води ка руској бази.

Генералштаб руске војске објавио је синоћ да је један од пилота убијен из аутоматског оружја на земљи након што је авион оборен, док о другом пилоту није изнео никакве податке.

Турска је јуче ујутро оборила руски војни авион на граници са Сиријом зато што је, како тврди турска војска, повредио ваздушни простор Турске иако је више пута упозорен, док руско Министарство одбране истиче да руски авион није нарушио турски ваздушни простор.

Након овог инцидента, Русија је послала крстарицу "Москва" у Сирију како би штитила руске авионе.

Осим појачане безбедности, после обарања Су-24 уследиле су оштре реакције. 

Руски премијер Дмитриј Медведев истакао је да је Турска починила злочиначку акцију обарањем руског авиона Су-24 у Сирији.

Иначе, од инцидента са руским бомбардером, није било контаката између председника Русије и Турске, Владимира Путина и Реџепа Тајипа Ердогана.

Убијеном пилоту постхумно додељен орден

Путин је данас саопштио да ће пилоту који је погинуо након обарања руског бомбардера постхумно бити додељен орден Хероја Руске Федерације.

"Команданту авиона ће постхумно бити додељена Звезда Хероја Руске Федерације", рекао је Путин, а пренео Тас.

Други пилот, навигатор летелице, који је спасен и налази се у руској ваздухопловној бази у Сирији, такође ће бити одликован, навео је Путин.

"Он, као и други учесници спасилачке операције, примиће државна одликовања. Министарство одбране је већ изашло са предлозима", рекао је руски председник.

Херој Руске Федерације је највише почасно звање у Русији, установљено 1992. године, а додељује се за изузетне заслуге, личне или колективне подвиге у служби државе и друштва.

Златна звезда је симбол Хероја Руске Федерације.

Број коментара 15

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
24° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се