Турска оборила руски Су-24 на граници са Сиријом, Москва тврди да су убијена два руска пилота

Турска је оборила руски војни авион јер је, како је саопштено, летелица повредила њен ваздушни простор на граници са Сиријом. Анкара тврди да је авион 10 пута упозорен да је ушао у ваздушни простор Турске. Руско министарство то негира. Контрадикторне информације о судбини двојице пилота. Руски авиони у турском ваздушном простору провели 17 секунди. Москва потврдила да је оборен руски хеликоптер и да је том приликом пилот погинуо.

23.05 - Руско министарство одбране објавило снимак који доказује да авион није уšшао у турски ваздуšшни простор, преноси Спутњик.

20.00 - Руска ракетна крстарица "Москва" креће ка обалама Сирије. Тај брод има одбрамбени потенцијал који представља еквивалент систему С-300, саопштило руско министарство одбране. Од сада, све бомбардере током операција у Сирији пратиће ловци.
 
19.45 - Руска војска је саопштила да су побуњеници оборили хеликоптер који је трагао за пилотима обореног авиона и да је пилот хеликоптера убијен.
 
19.30 - Генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг, после састанка министара Алијансе, позвао Русију и Турску да смире тензије усред озбиљне ситуације. "Солидарни смо са Турском и поштујемо њен територијални интегритет", рекао је први човек НАТО-а.
 
19.15 - Руско министарство одбране прекинуло контакте са Турском, јавља Интерфакс.

18.58 - Генералштаб руске војске наводи да је, према до сада доступним подацима, један пилот авиона Су-24 погинуо у Сирији од ватре отворене са земље, пише Спутњик.

18.10 - Два руска авиона Су-24 провела су 17 секунди у турском ваздушном простору, наводи се у писму које је Анкара упутила Савету безбедности УН. Први авион је одмах напустио турски ваздушни простор, док је на други отворена ватра док је био у турском ваздушном простору, наводи се у том писму.

17.45 - Анкара тврди да су руски пилоти живи и да се "налазе у рукама" побуњеника, пише Хуријет. Турске власти су, како наводи овај лист, успоставиле контакт са побуњеницима како би пилоти били пребачени у Турску. 

16.25 - САД немају никакве везе са обарањем руског авиона, рекао је агенцији Франс прес званичник Пентагона који је желео да остане анониман. Други амерички званичник је потврдио да су турски пилоти упутили 10 упозорења руским колегама.

15.55 - Више десетина људи протестовало против руских акција у Сирији, испред конзулата Русије у Истанбулу. Протести и испред турске амбасаде у Москви.

15.35 - Туркменски побуњеници објавили снимак на којем се види како испаљују пројектил "TOW" на руски хеликоптер. Летелица је већ била на земљи када ју је пројектил погодио.

14.39 - Сиријски побуњеници тврде да су противтенковским пројектилом "TOW" погодили руски хеликоптер који је био у спасилачкој мисији недалеко од места на које се срушио "сухој", јавља Ројтерс

14.00 - Локални команданти сиријских побуњеника тврде да је и други пилот руског "сухоја" мртав, преносе британски медији. Нема независне потврде ове информације. 

13.55 - Данашњи догађаји оставиће озбиљне последице на односе Русије и Турске, рекао је руски председник Владимир Путин. "То је забијање ножа у леђа од стране оних који сарађују са терористима... Нема другог објашњења", рекао је Путин.

13.05 - Агенција АП цитира једног од команданата 10. бригаде побуњеника, који је рекао да су припадници његове јединици пуцали на руске пилоте док су се спуштали падобраном, као и да су једног погодили.

12.46 - Хитан састанак НАТО-а поводом догађаја у Сирији и обарања руског авиона заказан за 17 часова, јавља лондонски Тајмс

12.15 - Руски министар спољних послова Сергеј Лавров отказао посету Турској, јављају руски медији. 

11.40 - Судбина руских пилота још увек неизвесна. Турски Си-Ен-Ен јавља да је један од пилота погинуо. Истовремено, појавили су се и снимци на којима се виде припадници групе Алвија ел Ашар како стоје око тела човека који носи руску униформу и опрему. Нема потврде да су пилоти мртви. Алвија ел Ашар тврди да је пилот био мртав када су га пронашли.

11.35 - Турска је објавила слику са радарског екрана, на којој се, како се чини, види да је руски авион пролетео кроз турски ваздушни простор, јавља турски Си-Ен-Ен.

11.25 - Ово је озбиљан инцидент, Кремљ поуздано зна да је руски Су-24 био у сиријском ваздушном простору, рекао је Дмитриј Песков, један од најближих сарадника руског председника Владимира Путина.

11.00Четири руска репортера рањена на граници Сирије и Турске, када је на њих испаљена противтенковска ракета. Пребачени су у болницу где им се пружа помоћ, јавља РТ. 

10.45 - Руски хеликоптери траже пилоте, јавља Спутњик.

Односи Русије и Турске достигли су у уторак тачку кључања, пошто су турски ловци Ф-16 оборили руски борбени авион на граници са Сиријом. Пилоти руског "сухоја Су-24" су се катапултирали, али је један од њих, како тврде локални побуњеници, убијен ватром са земље. Потрага за другим пилотом се наставља.

У међувремену, руска војска саопштила је да да су побуњеници оборили хеликоптер који је трагао за пилотима обореног авиона и да је пилот хеликоптера убијен.

Портпарол руског Генералштаба рекао је да је оборен хеликоптер Ми-8 који је учествовао у потрази за пилотима.

Остали чланови посаде хеликоптера су евакуисани и пребачени у ваздушну базу у Сирији коју користи Русија, пренеле су руске новинске агенције.

Анкара тврди да је "сухој" ушао у турски ваздушни простор, те да је оборен после десетак упозорења. Москва негира наводе Анкаре, тврдећи да је авион погођен у сиријском ваздушном простору.

Уручен протест турском војном аташеу 

Руско министарство одбране уручило је званични протест турском војном аташеу у Москви због обарања руског војног авиона.

Министарство је навело да је аташеу уручена изјава у којој се за обарање руског војног авиона наводи да "није пријатељски чин" и понавља став Москве да оборени авион није нарушио турски вазушни простор.

Такође је наведено да нису успели покушаји да се организује хитна сарадња с Турском у вези с инцидентом.

Председник Русије Владимир Путин оценио је да ће данашњи догађаји оставити озбиљне последице на односе две земље. "То је забијање ножа у леђа од стране оних који сарађују са терористима... Нема другог објашњења", рекао је Путин.

У исто време када и Путин, и турски премијер Ахмет Давутоглу обратио се јавности понављајући да је Турска имала право да обори руски авион. Каже да би свет требало да зна да ће Турска урадити "шта год је неопходно" како би гарантовала безбедност своје земље.

Авион, који се налазио на висини од 6.000 метара, експлодирао је у ваздуху и у пламену пао на планину Туркмен на сиријској страни границе. Из снимака које су објавили сиријски побуњеници који дејствују у тој области види се како запаљена летелица пада на земљу, а затим и двојица пилота, који се спуштају падобранима.

Исти извори наводе да је председника Реџепа Тајипа Ердогана о обарању авиона обавестио начелник Генералштаба турске војске. Ердоган је за вечерас сазвао хитни састанак безбедносних служби.

Давутоглу је разговарао са начелником и министром спољних послова о развоју догађаја на граници са Сиријом, саопштено је из кабинета турског премијера, а преноси Ројтерс.

Такође је наложио Министарству спољних послова да се консултује са НАТО-ом, УН и релевантним земљама у вези са развојем ситуације на сиријској граници.

Шеф руске дипломатије Сергеј Лавров рекао је да неће ићи у посету Турској, како је било планирано. Саветовао је Русе да не путују у Турску и рекао да опасност од тероризма у тој земљи није ништа мања него у Египту.

Број коментара 98

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво