Ванредно стање у Француској, Исламска држава преузела одговорност за нападе

У терористичким нападима широм Париза и масакру у дворани Батаклан убијено је 127 људи, рекао је француски председник Франсоа Оланд. Француски специјалци неутралисали су нападаче који су у концертној сали убили 120 талаца. Мртви и у пуцњави испред ресторана. Бомбе и на Стад де Франсу, током фудбалске утакмице Француска – Немачка. Франсоа Оланд прогласио ванредно стање и најавио "немилосрдан" рат против терориста. Не зна се има ли међу жртвама држављана Србије. Исламска држава преузела одговорност за напад.

11.45 - Исламска држава преузела одговорност за нападе у Паризу, поручивши да ће Француска бити мета све док настави да води тренутну политику, преноси Ројтерс.

11.00 - Према званичним подацима, у синоћним нападима погинуло је 127 особа.

10.50 - Исламска држава објавила видео у којем позива муслимане да уколико не могу да дођу у Сирију да свети рат воде на тлу Француске, преноси Ројтерс.

08.10 - Образовне установе у Паризу јутрос не раде, затворени су музеји. Поједине туристичке агенције отказале су долазак у Париз, каже за РТС дописник Вечерњих новости из Париза Горан Чворовић.

06.50 - Још није утврђен тачан број жртава. Си-Ен-Ен јавља да су погинуле најмање 153 особе, а Ројтерс говори о 200 повређених, од чега 80 тешко.  

04.45 - Погинуло је осам нападача, од чега се седам разнело самоубилачким прслуцима, рекао је агенцији Франс прес извор близак истрази.  

04.03 - Њујорк тајмс наводи да су нападачи, пошто су упали у концертну салу, викали да је њихова акција освета за оно што Оланд ради муслиманима широм света.

03.46 - Сви нападачи су мртви, рекао шеф полиције, јавља АП. Тужилац не искључује могућност да су нападачи имали и помагаче.  

02.55 - Париске власти наводе да је у концертној хали Батаклан убијено 120 људи, док је у осталим нападима у том граду страдало још 40 особа, јављају француски медији. Петорица терориста убијена су у сукобу са полицијом. Непотврђени су извештаји о жртвама на страни полиције. У Француској је уведено ванредно стање. Председник Оланд је најавио "немилосрдну" акцију против терориста. Организатор је, чини се, већ познат јер присталице Исламске државе ликују на интернету, називајући догађај "Париз у пламену". Почео је лов на сараднике нападача.

02.25 - Пожар у избегличком кампу у Калеу, потврдио други човек тог града. За сада није јасно да ли је пожар избио случајно, или је реч о осветничком нападу.

02.00 - "Француска је одлучна. Крећемо у битку и бићемо немилосрдни", рекао је француски председник Франсоа Оланд испред концертне хале Батаклан. 

01.45 - Заменик градоначелника Париза каже да је у концертној сали 118 жртава.

01.35 - Француски медији јављају да су убијена четири нападача. Још 1.500 војника биће распоређено у Паризу.

01.10 - Стотину мртвих у концертној сали, јавља АФП. 

00.55 - Окончана акција француских специјалаца против терориста код концертне сале Батаклан. Убијена двојица нападача, јавља локална ТВ БМФ. 

00.45 - У нападима, осим мртвих, још 55 тешко и око 70 лакше рањених, према подацима париских ватрогасаца. Затворен је метро.  

00.40 - Пет експлозија одјекнуло у концертној дворани Батаклан, у којој се налазе таоци.

00.40 - Амбасадор Србије у Француској Рајко Ристић каже за РТС да се за сада не зна има ли међу жртвама држављана Србије.

00.35 - Новинар радија Europe1, који се на почетку напада налазио у концертној сали, рекао је Ројтерсу да су нападачи ушли без маски и наоружани "калашњиковима", као и да су десетак минута насумично пуцали у масу узвикујући "Алаху екбар".

00.30 - Пуцњава и серија детонација код концертне сале у којој терористи држе таоце, јављају Ројтерс и АП. Власти у Паризу моле грађане да без преке потребе не излазе на улицу. 

00.10 - Један од напада код стадиона извео је бомбаш-самоубица, наводи АФП.

23.55 - Председник Франсоа Оланд рекао да је у току терористички напад без преседана. Уведено ванредно стање у целој земљи. Оланд донео и одлуку о затварању границе.

23.50 - Војска послата у 10. и 11. арондисман у Паризу. Према још непровереним информацијама дошло је до напада и у близини Лувра.

23.40 - У шопинг-центру изведен још један напад, јавља Ројтерс. ТВ станица БФМ јавља да је број жртава вечерашњих напада порастао на 60.

23.35 - Отмичари изашли из дворане Батаклан пуцајући на полицију. Не зна се колико је жртава у дворани.

23.38 - Још нико није преузео одговорност за серију напада у Паризу, али симпатизери Исламске државе, путем друштвених мрежа поздрављају догађаје у Француској са "Париз у пламену".

23.15 - Расте број жртава – најмање 40 мртвих, јављају француски медији. Полиција потврдила да се у позоришту налази око 100 талаца. Неколицина је успела да умакне нападачима.

23.00 - У току евакуација стадиона Стад де Франс. Претходно евакуисан председник Франсоа Оланд, који се налази на тајном месту.

22.55 - Француска полиција потврдила да су у париском 11. арондисману неидентификовани нападачи узели таоце. Локални медији наводе да се у концертној дворани, коју су заузели нападачи, налази око 60 особа.

22.45 - Најмање 18 људи убијено је у нападима у Паризу, јавља Ројтерс.

Француска је у шоку. Први пут после Другог светског рата проглашено је ванредно стање након што је изведено више терористичких напада. Власти позивају грађане да остану у својим домовима, а метро линије су затворене. Изведено је најмање шест напада, међу којима и масакр у концертној дворани Батаклан, где је убијено сто двадесет људи. Још 40 људи је страдало у другим нападима. 

Ненад Томић, новинар радио Франс интернационала, рекао је за РТС да се најпре сазнало за пуцњаву у ресторану у 11. арондисману, у самом центру Париза.

Два нападача ушла су и у концертну салу Батаклан током концерта групе "Eagles of Death Metal" и насумице пуцали по посетиоцима. Спасли су се они који су били на балконима јер су побегли преко излаза за евакуацију. У једном тренутку нападачи су изашли испред дворане и пуцали на полицију. Касно вечерас француски специјалци су убили нападаче, а у дворани су затекли стотину мртвих.

Трећи напад се одиграо се северно од Париза око стадиона у Сен Денију, где је у току била утакмица између Француске и Немачке. Чуло се неколико експлозија око стадиона на коме је било 80.000 људи. На утакмици је био и председник Франсоа Оланд који је евакуисан.

Одржан је хитан састанак Оланда са премијером Мануелом Валсом и министром унутрашњих послова Бернаром Казневом. Проглашена је ванредна ситуација, а власти позивају грађане да остану у својим домовима.

Оланд је изјавио да су "у Паризу у току терористички напади без преседана" у којима је убијено више десетина људи. Прогласио је ванредно стање у читавој Француској и донео одлуку о затварању граница, јавио је Ројтерс.

Оланд је додао да су у току операције које полицијске снаге изводе по Паризу. "Морамо остати мирни и бити уједињени", додао је Оланд, који је отказао учешће на самиту Г-20 у Анталији.

Подршку француском народу пружају званичници и међународне организације из целог света. Сами Парижани су преко друштвених мрежа покренули акцију #PorteOuverte помоћу које нуде уточиште свима који су се затекли на улици током напада.

Број коментара 43

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво