Читај ми!

Сноуден објавио податке о британском тајном програму

Бивши сарадник Агенције за националну безбедност САД Едвард Сноуден објавио је нове податке о специјалним службама, овога пута британским.

У објављеним документима Сноуден указује на то да је Центар за владине везе Велике Британије 2009. покренуо тајни програм под шифром "Карма полис" ради прикупљања и анализе података о корисницима интернета, јавио је Спутњик, преноси Танјуг.

Из докумената које је објавио Сноуден јасно је да је британска обавештајна служба развила тајни програм за праћење активности корисника интернета по целом свету.

Сноуден од 2013. живи у Русији где је добио азил, након што је напустио САД и открио да америчка Национална служба безбедности, за коју је радио, шпијунира милионе особа у свету, укључујући и лидере неких држава.

Програм под шифрованим називом "Карма полис" анализира интернет афинитете људи, укључујући информативне сајтове и сајтове радио-станица које радо посећују, као и делатност на друштвеним мрежама и историју претрага. Сви ови подаци проверавају се ради стварања својеврсног досијеа и евентуалног откривања сумњиве делатности корисника.

Оснивач аналитичког центра "Оупен интелиџенс" Лоз Кеј каже да агенти служби безбедности и обавештајне службе овај метод називају "састављање мозаика".

"Ипак, забрињава то колико далеко они могу да оду. Хоћемо ли бити безбеднији ако обавештајна служба сазна које радио-станице слушам? Наравно да неће. Чини ми се да последњих неколико година идемо у апсолутно невероватном правцу. У периоду који је означен у објављеним документима развила се Исламска држава. То сведочи да тотално праћење не гарантује безбедност друштва, него напротив – само повећава пласт сена у којем треба тражити иглу", сматра Кеј.

Програм је покренут без јавног разматрања и без одобрења парламента.

Према речима Едварда Сноудена, масовно прикупљање података не доноси никакву корист друштву. "Због чега се стварају програми намењени наводном одржању друштвене безбедности, ако они не доносе жељени ефекат?", запитао се Сноуден.

"Ови програми, заправо, имају одређени смисао - државе их не покрећу без разлога. Њихова вредност је у томе што прикупљају оперативне информације. Овај приступ заснован је на конкурентним односима држава. Ово се дешава тајно, без било каквог озбиљног надзора. Све чешће видимо да такви програми, најзад, ударају по нама самима, по нашој земљи, чак и ако се праве из најбољих намера. Ове програме, које су НСА и ЦИА заједно користиле у земљама као што је Јемен, сада примењује Служба федералних маршала у САД на обичне преступнике, оне који нису реална претња за јавну безбедност, што не може да оправда нарушавање права милиона грађана САД и других земаља", изјавио је Сноуден, а пренео Спутњик.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 16. април 2024.
26° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво