Мађарска полиција претукла, па ухапсила троје западних новинара

Мађарски полицајци су током интервенције против избеглица на граници са Србијом, напали пендрецима и ухапсили и репортера јавне пољске телевизије ТВП Јацека Таћика. Исто се догодило и словачкој новинарки Тимеи Дењикан Бек, aли и шведској фото-репортерки Мери Петерсон Елафи.

"Репортера ТВП мађарска полиција је извукла из масе и ухапсила уз оптужбу да је нелегално прешао границу", рекао је пољској јавној телевизији почасни конзул Пољске у Сегедину Карол Бјернацки, који је ноћас присуствовао саслушању пољског новинара, преноси Бета.

Претходно су у једној од интервенција против групе избеглица, која је на кордон бацала каменице и разне предмете на граничном прелазу Хоргош, полицајци напали пендрецима и извештача пољске телевизије.

"Изгледало је мирно, али одједном је мађарска полиција кренула на избеглице, а тукла је и нас новинаре. Тада сам задобио пар удараца пендреком", јавио је у програм ТВП пре хапшења Таћик, коме су прву помоћ због повреде главе указали мађарски лекари.

"Стајали смо веома близу мађарске полиције. У једном тренутку, изгубио сам контакт са Јацеком. Не знам шта се даље дешавало, али имао је у руци микрофон и видело се јасно да је новинар", рекао је камерман ТВП Павел Ролак.

Слично је прошла и словачка репортерка Тимеа Дењикан Бек.

"Све се одиграло када смо заједно са групом осталих новинара посматрали како маса избеглица покушава да се пробије на мађарску страну преко плота. Помагала сам једној породици да се дигне са земље када су ме напали полицајци, почели да ударају пендрецима, везали ми руке и бацили ме на земљу", описала је за Бекова како је ухапшена.

Према речима словачке новинарке, мађарски полицајци су почели вулгарно да је псују и оптужили су је да је илегално прешла у Мађарску, иако су је они везану одвукли на мађарску страну.

После хапшења усред ноћи полиција ју је превезла у Сегедин, где је током саслушања у притвору срела и ухапшеног пољског и аустралијског колегу.

"Пољак је страшно крварио из ране на глави. Када су га коначно одвели у болницу да му пруже помоћ, морао је још превијање да плати", рекала је Тимеа Бек.

Батине од мађарске полиције добила је и фото-репортерка шведског листа Експресен Мери Петерсон Елафи док је са српско-мађарске границе извештавала о избегличкој кризи, саопштио је главни уредник тог листа Томас Матсон.

Матсон је навео да је полиција фото-репортерку Елафи (27) напала палицама и сузавцем.

Главни уредник Експресена је мађарској амбасадорки у Шведској Лили Макај поручио да је неприхватљиво то што се јуче десило шведској фото-репортерки, пренео је АП.

Због хапшења пољског новинара већ је код мађарских власти интервенисао шеф пољске дипломатије Гжегож Схетина, док је портпарол словачког Министарства спољних послова словачким медијима рекао да информације о пребијању и хапшењу словачке новинарке тек проверавају.

број коментара 14 Пошаљи коментар
(петак, 18. сеп 2015, 23:09) - anonymous iskreno [нерегистровани]

puno je vestackih pametnjakovica

Ako se ne varam Srbija sa svim susednim državama ima zvanične granične prelaze, koje su odredjene za legalan prelaz.Na tim prelazima se može preći bez ikakvih problema. Mađari isto to traže od emigranata,međutim emigranti to odbijaju, i oće preko svoje volje bez ikakvih papira i evidencije. Evropski zakoni to zabranjuju. Mađarska radi samo ono što je zakonom predviđeno jer se drže postojećem zakonu,što se mi to drugačije oćemo tumačiti,to je zbog našeg mentaliteta.

(четвртак, 17. сеп 2015, 18:27) - anonymous jova N.S [нерегистровани]

Neverovatno kako se zabravljaju neke stvari

Zaneverovati je kako se ponašaju Mađarske vlasti sa ovim migrantima koji samo traže prolaz kroz tu zemlju,ati isti Mađari su pre nekih možda 6o godina bežali ispred Staljinove čizme I tražili spas pre svega kod nas u ondašnjoj SFRJ mi stariji to još pantimo koliko smo ih tada primili kao emigrante izbeglice.Dakle I ovi sada isto beže možda od još gore situacije u svojim zemljama I traže samo prolaz kroz Mađarsku,ali oni to nedozvoljavaju nego ih policija tuče baca suzavac I čak I novinare koji izveštavaju sa lica mesta tuku valjda da neode istina u svet mada to se sve zna ipak mogli bi se setiti malo prošlosti toliko pozdrav.

(четвртак, 17. сеп 2015, 17:31) - anonymous [нерегистровани]

Novinarstvo

Da su i ovi novinari tukli i sutirali izbeglice kao neke njihove Madjarske kolege, niko ih ne bi dirao.

(четвртак, 17. сеп 2015, 17:17) - anonymous [нерегистровани]

Tuci nije u redu,ali se pitam.

Zasto novinari ulaze u teritoriju Madjarske ,ako im je dato (svima) do znanja da krse zakon.

(четвртак, 17. сеп 2015, 16:40) - dejan [нерегистровани]

alo...

Svedcka,Slovacka i Poljska su clanice EU i koliko znam njima nije potreban pasos da bi dosli u Madjarsku,ajde za nase novinare ok,oni nemaju prava da ulaze nelegalno u Madjarsku pa zato su i dobili batine ali za ove druge mi sad nije jasno ili je freme da se posle 70 godina opet skida maska i pokazuje se pravo lice ko je ko i sta je sta...

(четвртак, 17. сеп 2015, 16:31) - anonymous [нерегистровани]

@Хладна глава

Ocikledno ne pratis zbivanja oko izbeglica na nasoj televiziji a i na stranim televizijama. Glava ti i suvise hladna, samo da se nesmrzne.

(четвртак, 17. сеп 2015, 16:25) - anonymous [нерегистровани]

Tačno

Samo polako.

(четвртак, 17. сеп 2015, 16:03) - Патриот [нерегистровани]

Конторла разума потпуно заказала код мађарске полиције!

У праву је мађарска полиција словачка новинарка је на недозвољен начин прешла мађарску границу, јер су ју они претучену и везану пренели преко границе, а такав прелазак границе није нигде ни легалан ни нормалан. Мене чуди зашто наше власти не реагују? Јер ако су ову јадну новинарку мађарски полицајци пренели на мађарску територију то значи да су они на недозвољен начин били на нашој територији или на ткз. ничијој земљи између два прелаза границе. Дали ће сада неко у Бриселу да се пробуди? Дали ће европске и светка удружења новинара да се јаве? Дали ће Амнести интернешенел да се јави или им је речено од њихових газди да се у оваквим случајевима не јављају? Када бију наше "нормално" је да запад ћути али када бију њихове ЕУ-новинаре и аустралијске видећемо?

(четвртак, 17. сеп 2015, 15:59) - anonymous [нерегистровани]

Хладна глава

Ипак, ми Срби, морамо то хладне главе.
Нелегалан прелаз границе, забрањен је, чак и новинарима.

(четвртак, 17. сеп 2015, 13:01) - Novi Pazar [нерегистровани]

Pravda za Pravdu

Mislim da bi Medjunarodni sud trebao da reaguje , jer ovo nije vise samo incident , ovo polako prelazi u represiju nad Izbeglicama i Novinarima koji izvestavaju o tome ( za razliku od nekih Madjarski novinara koji na ovakve dogadjaje dolaze samo da sutiraju izbeglice )