Читај ми!

Мађарска полиција претукла, па ухапсила троје западних новинара

Мађарски полицајци су током интервенције против избеглица на граници са Србијом, напали пендрецима и ухапсили и репортера јавне пољске телевизије ТВП Јацека Таћика. Исто се догодило и словачкој новинарки Тимеи Дењикан Бек, aли и шведској фото-репортерки Мери Петерсон Елафи.

"Репортера ТВП мађарска полиција је извукла из масе и ухапсила уз оптужбу да је нелегално прешао границу", рекао је пољској јавној телевизији почасни конзул Пољске у Сегедину Карол Бјернацки, који је ноћас присуствовао саслушању пољског новинара, преноси Бета.

Претходно су у једној од интервенција против групе избеглица, која је на кордон бацала каменице и разне предмете на граничном прелазу Хоргош, полицајци напали пендрецима и извештача пољске телевизије.

"Изгледало је мирно, али одједном је мађарска полиција кренула на избеглице, а тукла је и нас новинаре. Тада сам задобио пар удараца пендреком", јавио је у програм ТВП пре хапшења Таћик, коме су прву помоћ због повреде главе указали мађарски лекари.

"Стајали смо веома близу мађарске полиције. У једном тренутку, изгубио сам контакт са Јацеком. Не знам шта се даље дешавало, али имао је у руци микрофон и видело се јасно да је новинар", рекао је камерман ТВП Павел Ролак.

Слично је прошла и словачка репортерка Тимеа Дењикан Бек.

"Све се одиграло када смо заједно са групом осталих новинара посматрали како маса избеглица покушава да се пробије на мађарску страну преко плота. Помагала сам једној породици да се дигне са земље када су ме напали полицајци, почели да ударају пендрецима, везали ми руке и бацили ме на земљу", описала је за Бекова како је ухапшена.

Према речима словачке новинарке, мађарски полицајци су почели вулгарно да је псују и оптужили су је да је илегално прешла у Мађарску, иако су је они везану одвукли на мађарску страну.

После хапшења усред ноћи полиција ју је превезла у Сегедин, где је током саслушања у притвору срела и ухапшеног пољског и аустралијског колегу.

"Пољак је страшно крварио из ране на глави. Када су га коначно одвели у болницу да му пруже помоћ, морао је још превијање да плати", рекала је Тимеа Бек.

Батине од мађарске полиције добила је и фото-репортерка шведског листа Експресен Мери Петерсон Елафи док је са српско-мађарске границе извештавала о избегличкој кризи, саопштио је главни уредник тог листа Томас Матсон.

Матсон је навео да је полиција фото-репортерку Елафи (27) напала палицама и сузавцем.

Главни уредник Експресена је мађарској амбасадорки у Шведској Лили Макај поручио да је неприхватљиво то што се јуче десило шведској фото-репортерки, пренео је АП.

Због хапшења пољског новинара већ је код мађарских власти интервенисао шеф пољске дипломатије Гжегож Схетина, док је портпарол словачког Министарства спољних послова словачким медијима рекао да информације о пребијању и хапшењу словачке новинарке тек проверавају.

Број коментара 13

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво