АИ: Све горе по избеглице после одлуке Мађарске

Више од хиљаду избеглица из Сирије, Авганистана и Ирака остало је заглављено дуж пута кроз Србију, у условима који се брзо погоршавају, пошто су мађарске власти затвориле гранични прелаз, саопштили су званичници Амнести Интернешенела.

Без склоништа и хране, уз ограничени број тоалета и текуће воде, избеглице чине све што могу, да одрже ситуацију под контролом. Услови су веома лоши, наводе из Амнести Интенешенела (АИ) и замерају Европској унији и властима Србије да нису адекватно реаговале, преноси Танјуг.

"Избеглице с којима смо разговарали описали су неизвесност и огорчење које осећају, заглављени у лимбу, са потпуним недостатком информација. Они су заправо заглављени на ничијој земљи на граници између Србије и мађарске граничне ограде", рекла је директорка за Одговор на кризу Амнестија Тирана Хасан.

Тирана Хасан наводи да још избеглица пристиже данас и да се ситуација брзо погоршава.

Српске власти и Европска унија знали су да ће се ово десити, ипак нису адекватно реаговали, па је на стотине најугроженијих људи сада заглављено између бодљикаве жице и понора неизвесности, навела је Хасан у саопштењу које је достављено медијима са Хоргоша.

"Оно што ми видимо дуж границе је како на стотине мушкараца, жена и деце трпи тешке последице страховитог недостатка хуманости мађарских власти после јучерашњег затварања и милитаризације границе", истакла је Хасан.

АИ истиче да се до сада помоћ пружала "ад хок, без напора координације од стране Владе Србије". Волонтери дистрибуирају млеко и основне намирнице што је "кап у мору" у односу на хуманитарне потребе.

"Српске власти биле су у потпуности упознате да ће се то десити, а ипак су пропустиле да одговоре. Хиљаде људи који беже од рата траже заштиту у земљама ЕУ. Уместо да им притекну у помоћ, европске владе пред њима подижу ограде и неспособне су да нађу дугорочно решење", наводи се у саопштењу.

Из АИ упозоравају да људи немају приступ основним потребама и нису у стању ни да прехране своје породице, уз све већу увреду њиховог достојанства.

У саопшетењу се наводи да су избеглице стално говориле делегацији АИ на Хоргошу да они нису били заинтересовани за поклоне на дуги рок, већ да желе да раде и живе у достојанственим условима и да доприносе друштву.

Многи су навели да они не желе да буду у овој ситуацији - они морају буду тамо - у ЕУ, додаје се у саопшетњу АИ достављеном медијима.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво