Лоши ербегови и највећи опозив возила у историји

Аутомобилску индустрију у Јапану и широм света потреса велики скандал у вези са неисправношћу ваздушних јастука произвођача "Таката", који су уграђени у десетинама милиона возила широм света. До сада је у несрећама проузрокованим њиховим неисправним функционисањем погинуло девет, а повређено више од стотину људи.

Произвођачи аутомобила широм света се већ неколико година суочавају са проблемом замене дефектних ваздушних јастука који су сишли са производних линија јапанске корпорације "Таката", а тај проблем ових дана у Јапану досеже тачку усијања.

До сада је утврђено да је девет особа погинуло а око 140 рањено од металних гелера које испаљује дефектни уређај за надувавање ваздушног јастука компаније "Таката" након судара и активирања тог јастука.

На листи највећих светских произвођача ваздушних јастука "Таката" заузима друго место и, поред свих јапанских произвођача аутомобила, до сада је снабдевала и америчке, немачке и италијанске фирме као што су "Џенерал моторс", "Форд", "Крајслер", "Фолксваген", БМВ и "Фијат".

Највећи број жртава, чак осам, забележено је у Сједињеним Америчким Државама, док је једна особа погинула у Малезији, јављају амерички и азијски медији. Све жртве су задобиле фаталне повреде врата и груди, које су изазвале тренутну смрт, или смрт од последица обилног крварења.

Највећи корисници "Такатиних" ваздушних јастука су јапански произвођачи аутомобила "Тојота", "Хонда", "Нисан", "Мазда", "Мицубиши", "Исузу" и "Субару". Ваздушни јастуци "Такате" уграђују се, на пример, у чак 20 модела "тојоте".

Разлог зашто су смртни случајеви, који су до сада познати, углавном забележи у САД јесте то што је за највећи број дефектних ваздушних јастука одговорна "Такатина" фабрика у Мексику, која снабдева постројења "Тојоте", "Хонде" и других јапанских произвођача на северноамеричком континенту.

Коначно, извињење јавности

"Тојота", "Нисан" и "Хонда" у мају су објавили нови опозив због проблема са ваздушним јастуцима, који је обухватио више од 11 милиона возила. Тај број је ове недеље увећан за још три милиона у додатним опозивима.

Реагујући на ове догађаје, председник компаније Шигехиса Таката у четвртак је први пут изашао у јавност и на састанку деоничара у Токију изразио жаљење због погибије и рањавања возача, али и упутио саучешће породицама настрадалих.

Извињавајући се својим деоничарима, рекао је и да је тешко проценити штету коју ће компанија претрпети кроз замену делова, плаћање пенала произвођачима аутомобила и одштете настрадалима.

Прикривање дефекта?

Компанија "Таката" постоји још од почетка тридесетих година прошлог века, али је производњом ваздушних јастука за аутомобиле почела да се бави 1987. године.

Та корпорација последњих деценија за своју главну делатност има производњу средстава за очување безбедности у саобраћају, па са њених производних трака поред ваздушних јастука излазе и безбедносни појасеви и седишта за малу децу која се постављају унутар возила да би их приликом наглог кочења или судара заштитила од пада.

Једна петина свих светских возила садржи ваздушни јастук тог произвођача.

Први опозиви возила ради провере и замене ваздушних јастука почели су још 2008. године, али тада је уклоњено свега нешто више од 4.000 дефектних производа.

Мада је у међувремену било неколико тужби и вансудских поравнања у САД, први масовни опозиви почели су тек 2013. године.

Прошле године "Таката" и америчке власти постигле су договор о замени ваздушних јастука на чак 34 милиона возила у тој држави, а до сада је услед опасности која од њих вреба у САД, Јапану и другим државама већ опозвано укупно 32 милиона аутомобила и камиона.

Углавном је реч о возилима произведеним између 2000. и 2008. године.

Амерички лист Њујорк тајмс у септембру прошле године оптужио је "Такату" да је прва сазнања о опасности која прети од њених производа стекла још 2004. године, али да су подаци који су притом забележени, као и докази о раду инжењера на превазилажењу проблема, уништени како би се прикрио дефект.

И даље непознат узрок

У Јапану су у току милионски опозиви возила, па произвођачи аутомобила у Земљи излазећег сунца имају озбиљне проблеме да нађу довољно нових, исправних ваздушних јастука. Услед тога они, делимично, прибегавају привременом решењу које подразумева просто деактивирање ваздушног јастука испред седишта до возача и лепљење упозорења да путници ради сопствене безбедности не седају на то седиште.

Поред Јапана и САД, опозивима је захваћена и Европа, где је, рецимо, БМВ опозвао близу 600.000 возила произведених између 1999. и 2006. године, мада на Старом континенту до сада нису забележени инциденти какви су виђени у САД.

"Крајслер", "Фијат" и "Хонда" већ су најавили да се у будућности више неће ослањати на "Такатине" производе. Остаје да се види како ће поступити друге, највеће муштерије те фирме, као што је "Тојота". Њима су руке везане јер је "Таката" једини снабдевач том врстом производа у земљи, а узрок дефекта на њеним ваздушним јастуцима и даље није расветљен иако тај проблем, изгледа, постоји већ више од десет година.

Наиме, мада је јасно да је експлозија која је неопходна да би се јастук избацио из свог лежишта у неким случајевима прејака и да због тога долази до појаве малих металних и пластичних пројектила који се заривају у тело, остаје нејасно зашто интензитет експлозије није под контролом.

До сада су постојале сумње да влага на неки начин утиче на неисправност ваздушних јастука, па су опозиви у САД нарочито вршени на југу земље, у Флориди и Алабами, као и на пацифичким и другим острвима у саставу те земље.

Стручни коментатори ван "Такате" сматрају да је узрок вероватно употреба амонијум-нитрата за продуковање мале експлозије за ослобађање јастука из лежишта, јер је та супстанца која се користи и за прављење динамита и бомби – нестабилна и врло подложна временским условима.

У "Такати", међутим, сматрају да амонијум-нитрат у малим количинама сам по себи није проблем, већ да је, нарочито у фабрици у Мексику, дошло до више грешака у складиштењу и процесу производње, и то у елиминацији хемијских нечистоћа и искључивању дефектних производа.

Има и мишљења да је, због великих вибрација и промена температуре које трпе аутомобили, и генерално немогуће обезбедити исправно функционисање ваздушних јастука на дужи рок.

Сама "Таката", као и многи произвођачи аутомобила, извршила је стотине тестова и мерења, али се мишљења и даље разликују.

"Таката" сада, као замену за старе ваздушне јастуке из периода до 2008. године, произвођачима аутомобила испоручује јастуке за које се сматра да су механички побољшани и стога безбеднији.

Ипак, та фирма наставља да користи исту хемикалију, амонијум-нитрат, тако да ће се контроверзе о исправности њених ваздушних јастука вероватно, бар на извесно време, наставити и у будућности.

Замена ваздушних јастука компаније "Таката" вероватно ће дуже времена бити највећи подухват замене делова у историји аутомобилске индустрије, јер тренутни темпо опозива сугерише да би због тог дефекта више од 50 милиона возила широм света могло да буду повучено на поправку.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво