Бан: Одвојити хуманитарна од политичких питања

Генерални секретар Уједињених нација Бан Кимун позвао је Северну Кореју да избегава било какве акције које би могле да доведу до војне ескалације. Истиче да је потребно да се хуманитарна политика према Пјонгјангу одвоји од политичких питања.

Бан Кимун је, на Конференцији азијског лидерства у јужнокорејској престоници, рекао да бисмо могли да видимо још већу трку у наоружању и веће тензије широм овог региона, уколико буду настављење активности Демократске Народне Републике Кореја, преноси Танјуг.

Бан је истакао да је подељено Корејско полуострво и даље једно од најопаснијих светских критичних тачка, пренела је агенција АФП.

"Охрабрујем ДПРК да предузму кораке потребне да се спречи ескалација и да се омогући повратак на мултилатералне преговоре и ангажовање, укључујући поштовање свих релевантних резолуција Савета безбедности УН-а", рекао је Бан.

У свом обраћању на конференцији, Бан је такође истакао потребу да се одвоји хуманитарна политика од политичких питања, са посебним освртом на страдања неухрањене деце у Северној Кореји.

Канцеларија УН у Северној Кореји је указала на ургентне хуманитарне потребе у тој земљи, навео је Бан и додао да је алармантно велики број деце које заостају у развоју.

"Животи су у питању. Без помоћи, та деца ће имати трајне последице", указао је Бан на конференцији у Сеулу.

Конференција азијског лидерства је годишња међународна конференција које се од 2005. одржава у Сеулу и бави се важним питањима у Азији и свету уопште, у организацији највећих јужнокорејских дневних новина Чосун Илбо.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво