Вишеградска група одбија квоте за прерасподелу миграната

Земље Вишеградске четворке оштро су одбиле предлог Европске комисије да се уведу квоте за прерасподелу десетина хиљада избеглица које стижу преко Средоземног мора из Африке и са Блиског истока. Пољска је, као и Чешка, најавила да ће блокирати у Бриселу свеи деје које не би биле засноване на принципу добре воље и процене самих држава.

Пољска је, као и Чешка, најавила да ће блокирати у Бриселу свеи деје које не би биле засноване на принципу добре воље и процене самих држава, преноси Бета.

"Чуди ме јако да су шефови влада донели јасну одлуку да ће прихватање избеглица бити добровољно, а Европска комисија нам сада намеће некакве квоте. На то никако не пристајемо. Тема ће се поново отворити на самиту Европске уније", рекао је пољској телевизији ТВ Н24 заменик шефа пољске дипломатије Рафал Тшасковски, задужен за европска питања.

Пољски званичник упозорио је да саме државе чланице морају да одлучују о томе колико избеглица могу да приме и под каквим условима.

"И да ли могу да им обезбеде одговарајуће услове да живе и интегришу се у друштво, јер ће у супротном случају они доћи и одмах побећи у богатије земље. Отварали смо врата избеглицама из Сирије али они нису хтели да дођу у Пољску", рекао је Тшасковски.

Крајем априла на заједничким консултацијама немачке и пољске владе у Варшави, пољска премијерка Ева Копач јасно је рекла, у сусрету са немачком канцеларком Ангелом Меркел, да Пољска неће допустити да јој се наметну обавезне квоте.

"Пољска је декларисала помоћ за проблем избеглица на мору. Средоземно море не може да буде једна велика гробница. Али европска солидарност може да буде без принуде, добровољна. Нема сумње да ће свака земља прихватати избеглице. По мери својих могућности", рекла је Ева Копач

Премијер Чешке Бохуслав Соботка такође је у среду у Прагу категорично одбио квоте и било какав принцип осим добре воље чланица да буду солидарне са оним земљама које су највише изложене таласу избеглица.

"У ЕУ тренутно не постоји правни оквир који би омогућио увођење квота... Чешка жели да помогне али у оквиру својих могућности и капацитета", рекао је Соботка а упозорио је да такав систем гарантованих квота може да контрапродуктивно још подстакне прилив из беглица у Европу.

Министар унутрашњих послова Чешке Милан Хованец изјавио је да није проблем то да Чешка прими 525 избеглица, колика би била квота за њу, али да је питање шта даље.

"Влада ће питати и зашто Чешка треба да прими више избеглица од, рецимо Шведске", рекао је Хованец.

Шеф словачке дипломатије Мирослав Лајчак јучерашњи предлог квота који је представила Европска комисија оценио је само као полазиште за даљу дебату.

"Словачка је уверена да такав тип одлука подлеже одобравању од стране свих чланица ЕУ", додао je Лајчак.

На предлог да цела ЕУ преко обавезних квота за пријем избеглица олакша избегичку кризу пре свега у Италији и Немачкој, најоштрије је реаговао мађарски премијер Виктор Орбан.

Предлог је назвао сулудим и неодговорним, а заложио се и да ЕУ уопште ни не прима нелегалне избеглице зато што оне крше законе у покушају да уђу на територију ЕУ.

"То је трагична заблуда Европе. Једина реакција која има смисла јесте да се европске државе договоре да сваку избеглицу који код нас дође лепо пошаљу натраг на место одакле је дошао. Није решење за човечанство да сада почне да се мигрира по целом свету", рекао је и бивши чешки председник Вацлав Клаус.

број коментара 3 Пошаљи коментар
(четвртак, 14. мај 2015, 22:56) - anonymousevropa [нерегистровани]

tuzan narod

pa sta ti poljaci vise fantaziraju u evropi kad su i sami izbegli na sve strane pitao bi samo kako se osecaju englezi nemci i italijani kad moraju da prime i te jadne ljude a i iste te poljake koji su ih okupirali za ovih 5godina

(четвртак, 14. мај 2015, 12:50) - глас разума [нерегистровани]

Како изгледа усаглашеност ЕУ ?

На овом примеру се види зашта служе између осталог мање чланице ЕУ.... за исправљање свих брљотина оних већих и моћних.
Избеглице треба да приме они који су одговорни или који су у значајној мери допринели да ти људи постану избеглице, дакле они који су бомбардовали и разорили Либију, који су рушили Тунис, Египат, Сирију, Јемен...
Не видим разлог зашто би сад Чеси, Мађари, Словаци или Кипрани примали мигранте и избеглице, које су други проузроковали, којима је данас тако тешко да признају да нигде нису донели ни демократију нити једно једино људско право, већ само несрећу, терор, смрт, разарање, чемер, јад и изгегличке колоне. Не да им је тешко да признају своје грешке, већ настављају да хрле у још веће несреће.
Да ли је сада јасно и очигледно чему служе мале земље у ЕУ? Е то је та тзв. усаглашеност којој се стреми.

(четвртак, 14. мај 2015, 11:40) - anonymous [нерегистровани]

Usaglasenost sa EU

Kako mi mozemo da se usaglasimo sa EU, kada ni EU ne moze da se usaglasi sa EU?