Читај ми!

Ердоган осудио земље које признају геноцид над Јерменима

Турски председник Реџеп Тајип Ердоган осудио је лидере земаља који су признали геноцид над Јерменима у време Отоманског царства.

Реџеп Тајип Ердоган је оптужио Француску, Немачку, Русију и Аустрију чији су лидери или парламенти недавно описали убијање Јермена као геноцид да подржавају "тврдње конструисане на јерменским лажима", пренео је АП.

Ердоган је, такође, оптужио САД да су стале на страну Јерменије иако председник Барак Обама није употребио израз геноцид у својој годишњој поруци, наводи Танјуг.

"Они би требало да најпре очисте мрље на властитим историјама", рекао је турски лидер, преноси АП.

Комеморацијом у Јеревану, јуче је обележена 100. годишњица погрома над Јерменима, за време Отоманског царства, а свечаности је присуствовало 60 делегација разних земаља, међу њима и председници Србије, Русије, Француске и Кипра.

Анкара тврди да није реч о геноциду, али не пориче злочин великих размера, док је Европска унија недавно позвала Турску на бази резолуције из 1987. да "призна геноцид".

Многи историчари тврде да су турске власти у периоду између 1915. и 1917. године убиле око 1,5 милион Јермена, сматрајући их савезницима Русије са којом су биле у рату, док Турци тврде да је тај број жртава преувеличан и помињу око 500.000 убијених.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи