Читај ми!

Штаjнмајер: Страдање Јермена не бих назвао геноцидом

Масовно убиство Јермена које је почело пре 100 година не бих назвао геноцидом, каже шеф немачке дипломатије Франк-Валтер Штајнмајер.

Немачки министар спољних послова каже да усвајање термина геноцид за убиство 1,5 милиона Јермена за време Отоманског царства, могу да искористе они који покушавају да минимализују Холокауст, преноси Танјуг.

"Мука ми је више од дебата у којима се од мене очекује да играм како ми свирају, иако сви знају - и они који постављају питања и они који одговарају - да комплексна сећања ретко могу бити сведена на етикету", истиче Штајнмајер у интервјуу за недељник Шпигел.

На седници Бундестага, посвећеној 100-годишњици страдања Јермена, председник Бундестага Норберт Ламерт означио је турски покољ над Јеремена геноцидом.

Такође, посланички клубови донели су одлуку да се страдање тог народа из 1915. године назове геноцидом.

Председник Јоаким Гаук поручио је да Немачка осуђује масакр извршен пре 100 година над Јерменима у Отоманском царству и сматра га геноцидом.

"Немачка сноси делимицну кривицу за тај погром", додаје Гаук.

То је први пут да су немачки званичници употребили рец геноцид описујући убијање Јермена у Отоманском царству.

Гаукова изјава на верској церемонији у берлинској катедрали, којом је обележена стогодишњица убиства Јермена, представља необично снажно признање улоге тадашњег Немачког царства у том догађају.

Званични Јереван наводи да је 1,5 милион Јермена убијено између 1915. и 1917. године, док се распадало Отоманско царство. Већ дуго траже да међународна заједница призна да се ради о геноциду.

Модерна Турска, земља наследница Отоманског царства, одбацује те наводе и тврди да је између 300.000 и 500.000 Јермена и исто толико Турака погинуло у немирима, кад су се Јермени дигли против отоманских владара и стали на страну руских трупа.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 23. септембар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи