Немачки председник назвао покољ Јермена геноцидом

Немачки председник Јоаким Гаук описао је масовна убиства Јермена од стране отоманских Турака за време Првог светског рата као геноцид, што је промена става Немачке чији су званичници до сада избегавали да употребе тај израз.

Председник Јоаким Гаук је јасно рекао током једне верске церемоније у Берлину да је "судбина Јермена пример у историји масовног уништења, етничког чишћења, протеривања и геноцида који обележава 20. век на тако ужасан начин", преноси Бета.

Сутра се у Јеревану одржава званична комеморација поводом 100. годишњице отоманског масакра над Јерменима за време и непосредно после Првог светског рата.

Историчари процењују да је тада убијен 1,5 милион Јермена што се сматра првим геноцидом 20. века.

Турска негира да је реч о геноциду, уз оцену да је број жртава преувеличан и да су настрадали жртве грађанског рата и немира после распада Отоманског царства што је довело до губитака на обе стране.

Немачка влада до сада није користила реч геноцид за тај покољ. Око двадесет земаља међу којима и Француска и Русија је то већ учинило, док Анкара и даље негира да је то био геноцид.

"Тим сећањем не стављамо никога данас живог на оптуженичку клупу. Али оно што наследници жртава могу с правом да очекују је признање историјских чињеница и такође историјске кривице", рекао је Гаук.

Гаук је указао да Немачка која пре једног века није желела да угрози односе са својим отоманским савезником, такође мора да размотри одговорност коју она дели за геноцид над Јерменима.

Немачки војници били су укључени у планирање и спровођење депортације Јермена, рекао је он и додао да су указивања немачких посматрача и дипломата који су видели отоманску жељу за уништење Јеремена били занемаривани јер немачки Рајх, савезник Отоманског царства, "није желео да угрози" везе са њим.

"Нико не треба да се плаши истине", рекао је он.

Немачки парламент сутра ће размотрити предлог резлуције о погрому Јермена. Тај текст није отишао толико далеко као председник Гаук, већ само успоставља везу између масакра Јермена и "геноцида" двадесетог века. Та иницијатива добила је подршку немачке владе.

Аустријски парламент јуче је изазвао гнев Анкаре јер је признао јерменски геноцид. Турска је реаговала повлачењем свог амбасадора у Аустрији на консултације.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво