Јерменска црква канонизовала жртве геноцида

Јерменска црква данас је канонизовала 1,5 милиона Јермена које су отоманске снаге масакрирале пре сто година.

На двосатној церемонији одржаној испред главне катедрале у близини престонице Јеревана светим су проглашене жртве масакра извршеног 1915. године, јавио је АФП.

Више од милион Јермена је депортовано, убијено, мучено, али су упркос томе остали верни Христу, рекао је на церемонији врховни поглавар Јерменске апостолске цркве, католикос Карекин Други.

Након церемоније огласила су се црквена звона широм земље а одата је и пошта страдалима минутом ћутања.

Како је јавила јерменска телевизија, звона су се огласила и у градовима у свету, укључујући Мадрид, Венецију, Берлин и Катедралну Нотд Дам у Паризу.

Председник Јерменије Серж Саркисијан изјавио је да Јермени имају "моралну обавезу и право" да се сете 1,5 милиона страдалих.

У Јеревану се очекује долазак више стотина хиљада људи на комеморацију. Међу њима ће бити и руски председник Владимир Путин и француски председник Франсоа Оланд.

Годишњицу ће обележити и јерменска дијаспора, од Лос Анђелеса и Стокхолма дo Париза и Бејрута.

Историчари процењују да је 1,5 милиона Јермена убијено за време и после Првог светског рата у Турској, што многи оцењују као први геноцид у 20. веку.

Турска негира да је реч о геноциду, уз оцену да је број жртава преувеличан и да су настрадали жртве грађанског рата и немира после распада Отоманског царства што је довело до губитака на обе стране.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво