Читај ми!

Ердоган задовољан што САД избегавају реч геноцид

Председник Турске Реџеп Тајип Ердоган истакао је да је задовољан што САД избегавају реч "геноцид" за масакр над Јерменима за време Отоманског царства 1915. и оценио да у томе има потпуну "подршку" председника САД Барака Обаме.

"Не бих волео да од Обаме чујем ту реч, а ионако не очекујем да би он то урадио. За Турску је амерички став потпуно јасан: САД су против признавања геноцида", рекао је Ердоган на заједничкој конференцији за новинаре с председником Ирана Фуадом Масумом.

Бела кућа је јуче позвала на "потпуно, искрено и праведно" признавање масакра над неколико стотина хиљада Јермена 1915. године, али није употребила реч "геноцид".

"Већ шест година, од како је Обама председник, заједно разматрамо то питање и сложили смо се да то препустимо историчарима, а не политичком руководству", рекао је Ердоган.

Турска пориче да је Отоманско царство систематски убијало Јермене током и после Првог светског рата, те одбацује термин "геноцид" како тај покољ називају бројни историчари и двадесетак земаља, међу којима Француска, Италија и Русија.

Историчари процењују да је тада убијено око милион и по Јермена што многи сматрају првим геноцидом у 20. веку. Турска наводи да је тај број преувеличан и да убијено око 500.000 Јермена.

Ердоган је осудио предстојећу комеморацију, 24. априла, у Јеревану поводом 100 година од масакра.

"Они (Јермени) ће само причати и причати и вређаће Турску", рекао је турски председник.

Ердоган за петак припрема обележавање 100 година од битке код Галипоља, за заузимање Истанбула. Исход те битке коју су изгубили Британци и Французи, била је највећи успех отоманске војске у Првом светском рату.

"ИС као вирус"

Реџеп Тајип Ердоган се осврнуо и на ширење Исламске државе назвавши џихадисте те терористичке организације "вирусом" који ради на уништењу муслиманске заједнице.

Анкара је, иначе, протеклих месеци у више наврата критикована да не чини довољно на заустављању напредовања ИС преко својих граница.

Ердоган је, међутим, данас рекао да се тој групи мора супротставити.

ИС је "значајан вирус који ради да подели и уништи 'Умах'", рекао је Ердоган у телевизијском обраћању, употребивши израз за глобалну заједницу муслимана.

Турски председник је рекао да су друге групе ишле истим путем, али да се ИС показала сналажљивијом у коришћењу својих ресурса.

"Међународна стратегија је кључна како би се исушила ова мочвара. Чак и ако 'Даесх' буде уништен, нешто друго ће изронити под другим именом", рекао је Ердоган, употребивши термин који се користи у исламском свету да означи ИС.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи